Svijet     | 13.08.2021. 07:54 |

U Libiji izdat nalog za hapšenje Gadafijevog sina

FENA Internet

TRIPOLI, 13. augusta (FENA) - Tužitelji u Libiji izdali su nalog za hapšenje Saifa al-Islama Gadafija, sina nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, zbog sumnje da je povezan s ruskim plaćenicima.

Istraga Svjetske službe BBC -a otkrila je povezanost aktivnosti grupe Wagner u Libiji i ratnih zločina počinjenih nad libijskim građanima.

Ruski borci prvi put su se pojavili u Libiji 2019. godine kada su se pridružili snagama pobunjeničkog generala, Khalife Haftara, u napadu na vladu koju podržava UN u glavnom gradu Tripoliju. Sukob je okončan prekidom vatre u oktobru 2020.

Grupa Wagner prvi je put identificirana 2014. godine kada je podržavala proruske separatiste u sukobu na istoku Ukrajine. Od tada je uključena u regije u Siriji, Mozambiku, Sudanu i Sjevernoafričkoj Republci, navodi BBC.

Nalog za hapšenje Saifa al-Islama Gadafija tužilac Mohammed Gharouda je 5. augusta interno proslijedio libijskim sigurnosnim tijelima, ali je javno objavljen tek nakon emitiranja BBC-ove istrage.

Za Gadafija se dugo sumnja da ima veze s Rusijom.

Prije ustanka 2011. neki su vjerovali da predstavlja nadu u postupne reforme u Libiji, kojom je od 1969. vladao njegov otac Muammar.

Studirao je na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i dugo se smatrao jednim od najuticajnijih ljudi u zemlji i vjerojatnim nasljednikom svog oca.

Međutim, nakon što su početkom 2011. u Libiji izbili protesti protiv vlade, Gadafi se pridružio krvavom suzbijanju države protiv demonstranata.

Ostatak njegove porodice je ubijen ili je pobjegao iz zemlje. Gadafija su u međuvremenu pobunjenici zarobili krajem 2011. i odveli u grad Zintan, jugozapadno od Tripolija. Policija ga je oslobodila šest godina kasnije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu