Bosna i Hercegovina     | 13.08.2021. 10:55 |

Makarević: Približiti studentima kako diplomatija funkcionira u praksi

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 13. augusta (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević, koji je jedan od predavača u “Ljetnoj školi BH diplomatije”, koja se održava u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović”, izjavio je Feni da je ideja ove ljetne škole posebna, zato što se radi o tome da se pored akademskih i školskih definicija diplomatije i pojedinih diplomatskih disciplina kao što su javna ili ekonomska diplomatija, studentima približi kako to funkcionira na konkretnim primjerima.

On je, kaže, u svom predavanju pokušao da približi studentima, kroz konkretne projekte, načine rada u posljednjih osam godina koliko je ambasador, na koji način se ovi pojmovi, ove definicije u realnom životu, u realnom mandatu mogu primijeniti, „da na kraju imamo konkretan uspjeh“.

- To znači da se izvoz, recimo, u konkretnom slučaju, BiH prema Norveškoj ili prije u Pakistanu, znatno poveća - kazao je ambasador Makarević, te dodao da treba raditi na tome da se poboljša imidž BiH, što opet pomaže druge sektore.

Na pitanje koje su to vještine koje bi, pored formalnog obrazovanja, budući ambasadori trebali posjedovati kako bi što bolje predstavljali BiH, kaže da su svi različiti, da svako ima svoju energiju, svoj način rada.

- Ima ljudi koji su malo sporiji u smislu energije i projekata, idu polako, ali sigurno. Drugi su malo brži, treći su još brži. Ne može se reći ovo je dobro, a ovo je loše. Jako je bitno da se, gdje je god moguće, s teorije i teoretskog znanja pređe na praksu i praktično znanje - istaknuo je ambasador Makarević.

Dodao je da zato on insistira na javnoj diplomatiji, dodajući da „jedan ambasador treba biti u narodu“.

- Imamo tako puno dijaspore, to je nama od vitalnog interesa. Mi moramo među narod, ambasador mora među narod, mora sjesti s njima, razgovarati, da oni osjete njega kao svog, da osjete ambasadu kao svoj dom, a ne kravata, odjelo i zaključaj se tri puta i niko ne zna da si tu - smatra ambasador Makarević.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu