Svijet     | 13.08.2021. 13:35 |

Merkel putuje u Moskvu i Kijev na sastanke s Putinom i Zelenskim

FENA Internet

BERLIN, 13. augusta (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel sljedeći petak putuje u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pojedinosti o njihovom dnevnom redu bit će objavljene sljedećih dana, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, prenosi dpa.

Kremaljska strana također je bila neodređena, rekavši da će čelnici na sastanku 20. augusta razgovarati o njemačko-ruskim odnosima, kao i o međunarodnim pitanjima koja izazivaju zabrinutost.

Odnosi između Berlina i Moskve su napeti, s neslaganjima po pitanju uhapšenog opozicionara i kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, ubistva u berlinskom parku 2019. gruzijskog državljanina čečenskog porijekla koje je navodno naredila Rusija i hakerskog napada na njemački parlament 2015. godine.

Merkel je zadnji put bila u Moskvi u januaru 2020.

Nakon posjeta glavnom gradu Rusije, Merkel bi trebala boraviti u Ukrajini. Vlada u Berlinu također nije objavila detalje te posjete.

Kijev je nedavno rekao da će se Merkel sastati s ukrajinskim premijerom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarali o sigurnosti i bilateralnim odnosima.

U ukrajinskim medijima spekuliralo se hoće li se  na sastancima sa njemačkom kancelarkom razgovarati o kontroverznom plinovodu Sjeverni tok 2.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu