Kultura     | 15.08.2021. 18:42 |

Film 'Soldat Ahmet' Jannisa Lenza posvećen životu migranta Ahmeta (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 15. augusta (FENA) - U okviru Takmičarskog programa - dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala danas je prikazan austrijski film "Soldat Ahmet" režisera Jannisa Lenza.

Centralna ličnost filma je Ahmet, poslušni sin turskih imigranata, izdržljivi bokserski šampion i vjerni vojnik koji je posvetio život "služenju austrijskom narodu".

Režiser Jannis Lenz kazao je u razgovoru za Fenu da Ahmet nije plakao od djetinjstva te da iz tog razloga pohađa časove glume kako bi se povezao sa svojim emocijama.

- Za mene je bilo najbitnije da spojim sve te riječi u jedno, koje se inače ne uklapaju, a to su njegov život, časovi glume, boks i ostalo - kazao je Lenz.

Kao razloge zašto je baš izabrao da snimi dokumentarni film o Ahmetu, Lenz je kazao da mu je bilo interesantno istražiti njegove ulogu koju igra u svakom od tih svjetova, u njegovom privatnom i profesionalnom životu.

- Razlog zašto sam snimio ovaj film je da se i ja, kao muškarac, suočim i svojom osjećanjima i da se više povežem sa njima - dodao je.

Također je naglasio da mu je tema o migrantima jako važna, jer i njegova porodica ima migracijsku pozadinu te da su i oni živjeli u tuđoj zemlji, iznalazeći način da se integriraju u društvo, a da ne zaborave odakle su došli.  

Pogledajte https://fena.ba/video/6328/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1XKsXuIOf2TrSXg9gUx2YddBTEqgkLhlg?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu