Svijet     | 15.08.2021. 19:48 |

Broj poginulih u razornom zemljotresu na Haitiju porastao na 724 osobe

FENA Internet

PORT-AU-PRINCE, 15. augusta (FENA) - Haićani su se tokom noći pokušavali probiti kroz ruševine zgrada kako bi pronašli zarobljene prijatelje i bližnje, nakon razornog potresa koji je pogodio karipsku zemlju u subotu 14. augusta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Broj poginulih u tom razornom zemljotresu porastao je na 724 osobe, 2.800 ih je ozlijeđeno, a mnogi se još smatraju nestalima, javlja Reuters.

Tu karipsku državu koja zbraja žrtve i veliku materijalnu štetu uslijed potresa jačine 7,2 stepeni po Richteru sada očekuje i tropska oluja koja se približava obali.

Hiljade osoba se vode kao nestali, srušene su brojne kuće u siromašnoj zemlji koja se oporavljala od razornog potresa iz 2010. te je bez državnog čelnika nakon ubistva predsjednika prošlog mjeseca.

Najgore je prošao sjeverozapad zemlje, pogotovo područje oko grada Les Cayesa.

Vlasti su do subote navečer registrirale 304 smrtna slučaja zbog potresa, a ozlijeđenih je više od 1.800.

Crkve, hoteli, bolnice i škole teško su oštećene ili uništene, dok su zatvori uslijed potresa koji je pogodio Haiti u 8.29 sati, ostali bez zidova.

- Moramo pokazati veliku solidarnost - kazao je premijer Haitija Ariel Henry, neurokirurg koji vodi zemlju nakon šokantnog atentata na predsjednika Jovenela Moisea 7. jula.

Neki su Haićani rekli da će subotu navečer provesti spavajući na otvorenom, traumatizirani sjećanjima na potres magnitude 7 stepeni po Richteru iz 2010., čiji je epicentar bio puno bliže glavnom gradu Port-au-Princeu. Tada je poginulo više desetaka hiljada ljudi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu