Svijet     | 17.08.2021. 17:27 |

Merkel osudila bjeloruski tretman izbjeglica

FENA Internet

BERLIN,  17. augusta (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je osudila tretman bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka prema izbjeglicama, dodajući da će se Njemačka konsultovati s evropskim partnerima o koordiniranom odgovoru.

- Predsjednik Lukašenko koristi izbjeglice, naprimjer iz Iraka, u maniru hibridnog sukoba kako bi oslabio našu sigurnost, i mi to najoštrije osuđujemo – izjavila je Merkel na konferenciji za novinare s estonskom premijerkom Kajom Kallas.         

Evropska unija optužuje Lukašenka da koristi izbjegličku krizu kakio bi izvršio pritisak na blok da poništi sankcije uvedene Bjelorusiji zbog spornih predsjedničkih izbora iz augusta prošle godine i tretmana političke opozicije.         

-  Tijesno sarađujemo s našim evropskim partnerima po svim pitanjima. Također ćemo pokušati izgraditi zajedničku poziciju jer je ovo hibridna vrsta sukoba koju koristi Bjelorusija, to je napad na nas u Evropskoj uniji – kazala je.         

Nakon što je afganistanska prijestolnica Kabul pala u ruke talibana i najavljeno je povlačenje iz zemlje američkih i drugih međunarodnih snaga, čelnici EU sve su zabrinutiji da bi deseci hiljada afganistanskih migranata mogli pokušati da pređu u Evropu.

Ministri vanjskih poslova bloka raspravljat će o dodatnoj akciji na vanrednoj sjednici danas.

U nacrtu saopćenja s vanredne sjednice ministara unutrašnjih poslova koja će se održati u srijedu navodi se da je EU spremna da pruži dodatne granične službenike i novac u suočavanju s naglim rastom broja migranata na litvanskoj granici s Bjelorusijom, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu