Bosna i Hercegovina     | 22.08.2021. 20:58 |

Obilježena 29. godišnjica smrti heroja odbrane BiH Ramiza Salčina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. augusta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, te ministar privrede KS Adnan Delić danas su na mjestu pogibije rahmetli Ramiza Salčina odali počast, položili cvijeće i s pijetetom se prisjetili jednog od najvećih heroja odbrane Bosne i Hercegovine.

Na tom obilježavanju 29. godišnjice pogibije komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo istaknute su sve njegove zasluge u odbrani BiH, tokom agresije.  Opisan je kao aktivni učesnik pripreme i organizacije odbrane glavnog grada, kao i ostatka Bosne i Hercegovine.

- Ramiz Salčin je rođen 13. maja 1954. godine u selu Gornji Igri, naselje Borač, Opština Gacko. Prije samog otpočinjanja agresije na BiH Salčin je odigrao važnu ulogu u organiziranju otpora na prostoru sarajevske novogradske općine. Sa saborcima i patriotama organizirao je i postavio straže još u februaru 1992., a već početkom marta iste godine spriječio je izlazak neprijateljskih snaga na brdo Mojmilo i zauzimanje strateški važnih položaja za odbranu Sarajeva - naveo je Okerić. 

Salčin je, kako je dodao, poginuo 22. augusta 1992. u Saraj Polju od snajperskog hica sa neprijateljskog položaja iz Nedžarića. Ukopan je u haremu na Kovačima u Sarajevu. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH 'Zlatnim ljiljanom', a kao pripadnik Oružanih snaga RBiH koji je u borbi protiv neprijatelja izvršio djela u kojima je došla do snažnog izražaja njegova lična hrabrost dodijeljen mu je i 'Orden zlatnog grba s mačevima'. U čast njemu jedan trg i ulica u Sarajevu nose njegovo ime. Osim toga, po njemu je nazvana i sportska dvorana na Mojmilu.

 

U okviru obilježavanja ove tužne godišnjice, večeras je u multimedijalnoj sali u kompleksu Šehidskog mezarja Kovači održana i Akademija posvećena heroju Salčinu. Ministar Osmanović je na Akademiji kazao da je rahmetli Salčin bio dostojanstven, suzdržan, i ozbiljan, onaj koji prodire u srž i suštinu.

- Čovjek sa visokom intuicijom, samopouzdanjem, hrabar i željan djelovanja, uvijek prvi i onaj koji preuzima vođstvo, ali i sve rizike. Njegova neiscrpna energija i nesalomljivi duh, bili su pokretačka snaga u organizovanju građana Novog grada, formiranju jedinica, snabdjevanju opremom i naoružanjem, te napose pružanju neviđenog otpora daleko nadmoćnijem agresoru. Sarajevo će ga zasigurno pamtiti i po tome što je u bitki za Žuč bio među prvima koji je istrčao na to brdo i agresorske položaje. Svojim podvizima održao je lekciju cijelom svijetu - istakao je Osmanović.

Naglasio je kako ne postoji način da se svi mi, koji smo dočekali mir i slobodu, odužimo onima koji je nisu dočekali, a koji su svoje živote, svoj duh i tijelo ugradili u njene temelje. Dodao je i kako je naš zadatak danas, kao i cilj tog okupljanja isticanje istine, ali i upoznavanje naše djece kako se branila domovina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu