Svijet     | 24.08.2021. 10:49 |

Predsjednik Tunisa produžio suspenziju parlamenta na neodređeno vrijeme

FENA Internet

TUNIS, 24. augusta (FENA) - Predsjednik Tunisa Kais Saied produžio je suspenziju parlamenta 'do daljnjeg', mjesec dana nakon što je smijenio premijera i dodijelio sebi veća ovlaštenja u intervenciji koju su protivnici osudili kao puč, javlja AFP.

U saopćenju koje je predsjedništvo izdalo kasno u ponedjeljak, Saied je također produžio naredbu o zamrzavanju imuniteta za poslanike i rekao da će se narednih dana obratiti narodu Tunisa, ne navodeći dodatne detalje.

Tunis, koji je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi ocijenjen kao rijetka demokratska priča o uspjehu, zapao je u političku krizu nakon Saiedove intervencije, koja se dogodila usred borbe s pandemijom i teških ekonomskih problema. 

Saied se 25. jula pozvao na ustav kako bi proširio svoja ovlaštenja. Smijenio je premijera Hichema Mechichija i zamrznuo rad parlamenta, što su aktivisti nazvali "čistkom" u kojoj su protivnici, sudije i poslovni ljudi uhapšeni ili im je zabranjeno putovanje van zemlje. 

Saied je donio predsjednički dekret kojim se produžuju vanredne mjere u vezi sa suspenzijom parlamenta i ukidanjem poslaničkog imuniteta zastupnicima do daljnjeg, navodi se u saopćenju Predsjedništva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu