Svijet     | 25.08.2021. 11:50 |

Kina uspostavila otvoreni i efektivni kanal komunikacija s talibanima

FENA Internet

PEKING, 25. augusta (FENA) - Kina je saopćila u srijedu da je uspostavila otvoreni i efektivni kanal komuniciranja i konsultacija s vladajućim afganistanskim talibanima nakon sastanka između predstavnika grupe i kineskog  ambasadora u Kabulu.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova  Wang Wenbin nije pružio nikakve detalje o jučerašnjem sastanku između čelnika talibanskog političkog ureda,  Abdul Salama Hanafija, i ambasadora Wang Yua.

On je, međutim, izjavio da Kina smatra Kabul „bitnom platformom i kanalom za obje strane kako bi raspravljali o bitnim temama iz svih domena“.

Kina je primila delegaciju prevođenu talibanskim čelnikom, mula Abdulom Ghani Baradarom,  radi razgovora u prošlom mjesecu, uoči talibanskog preuzimanja vlasti u Kabulu.

Kina drži svoju ambasadu u afganistanskoj prijestolnici otvorenu i tvrdi kako ne planira potpunu evakuaciju svojih građana iz Afganistana, dok  kritikuje SAD zbog haotičnih prizora na kabulskom aerodromu.

- Uvijek smo poštovali afganistansku suverenu nezavisnost i teritorijalni integritet, insistiramo na politici nemiješanja u afganistanska unutrašnja pitanja i prijateljstvu prema kompletnom afganistanskom narodu - izjavio je Wang na redovnom brifingu za novinare u srijedu u Pekingu, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu