Regija     | 26.08.2021. 16:28 |

Oporba proziva Janšu zbog mogućih koruptivnih kontakata na terenima za golf

FENA Agencije

 

LJUBLJANA, 26. kolovoza (FENA) - Slovenska oporba osumnjičila je premijera Janeza Janšu, inače strastvenog igrača golfa, da je kao predsjednik vlade možda pogodovao poslovnim ljudima s kojima se družio na golf terenima, što on odlučno negira.

Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu javnih financija, u kojemu većinu ima oporba, u četvrtak je zatražilo da se  od državnog povjerenstva za borbu protiv korupcije zatraže podaci je li premijer Janša tom tijelu prijavio "lobističke kontakte" i mogući sukob interesa na svojim druženjima s dva velika dobavljača medicinske opreme.

Priča je krenula prije mjesec dana kad je oporbi blizak portal "Necenzurirano.si" objavio fotografiju snimljenu uz golf igralište na Mauriciusu, na kojoj se u sportskoj opremi uz ostale igrače vidi i Janša u društvu Bože Dimnika i Andreja Marčiča.

Prvi je poznata osoba i znani politički lobist, a obogatio se i uvozom medicinske opreme i pomagala. Marčič je pak preko niza svojih poduzeća do sada u poslovanju s državnim tvrtkama ostvario promet od preko sto milijuna eura.

Nedavno je jedna njegova tvrtka obnovila računalni centar sekretarijata slovenske vlade, za što oporba sumnja da da se radilo o "namještenom" poslu. Zanimljiva je i pikanterija da je Marčič do nedavno bio oženjen kćerkom još jednog političara, nekadašnjeg ministra u raznim vladama Karla Erjavca, te otac Erjavčeva unuka.

Marčič se nije odazvao na poziv povjerenstva da svjedoči o svom poznanstvu s političarima, ali je u opširnom pismu zastupnicima naveo da se sa sadašnjim predsjednikom vlade na Mauricijusu susreo slučajno i da to nisu planirali.

Drukčije na cijelu stvar gleda oporba koja pred "vruću" političku jesen namjerava interpelirati više ministara u Janšinoj vladi

"Rađaju se mnoga pitanja koja traže odgovor jer je u zemlji već niz godina mnogo korupcijskih događaja koji ostaju bez epiloga, pa se čini da je političarima dopušteno sve", kazao je nakon sjedniice povjerenstva njegov član i zastupnik Robert Pavšič iz Liste Marjana Šareca (LMŠ), te naglasio da će na idućoj sjednici odgovore tražiti i od Janše.

Kako prenose mediji bliski slovenskom premijeru, on ne negira da je više puta ljetovao na Mauricijusu i igrao golf, ali tvrdi da nikad tamo nije ljetovao kad je bio predsjednik vlade, te da je slika koju su nedavno objavili "žuti" portali stara, snimljena prije 15-ak godina, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu