Bosna i Hercegovina     | 26.08.2021. 17:58 |

Ispitivanjem troje svjedoka optužbe nastavljeno suđenje u 'slučaju Respiratori'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) – Direktnim i unakrsnim ispitivanjem troje svjedoka optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi u vezi sa nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma “F. H. Srebrena malina”.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, u ovom su predmetu optuženi - suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme “F. H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i pravna osoba "F. H. Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Svjedok Namik Hodžić, sekretar Crvenog križa FBiH (CKFBiH) i član Federalnog štaba CZ (FŠCZ) ispitan je na okolnosti funkcioniranja ovog tijela, te u vezi sa aktima, odnosno odlukama koje je su uslijedile nakon proglašenja nesreće u FBiH 16. marta 2020. uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Podsjetio je kako je FŠCZ u to vrijeme svakodnevno, te da je taj štab u početku brojao oko 20 članova, ali da je taj broj rješenjem od 25 marta prošle godine reduciran na saziv od devet članova.

Svjedok je, govoreći o sadržaju sjednica FŠCZ, naveo kako su usljed pogoršanja epidemiološke situacije, razmatrana pitanja nabavke zaštitne opreme i medicinskih sredstava, kao da je u vezi s tim doneseno nekoliko odluka u svrhu podrške zdravstvenim ustanovama u tim specifičnim uvjetima.

Kako je kazao, stav FŠCZ bio je da prioritete u tom pogledu treba da definira „struka“, navodeći da je na insistiranje zapovjednice Štaba Jelke Miličević sačinjena specifikacija, odnosno plan potreba zdravstvenog sistema u FBiH, a na čemu je angažiran Federalni zavod za javno zdravstvo.

Nakon što su mu prezentirane dvije odluke o nabavci materijalnih sredstava i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije, svjedok Hodžić je potvrdio kako se sjeća tih odluka, te kazao kako misli da je za tu svrhu bilo odobreno/izdvojeno oko šest, sedam miliona KM.

Odgovarajući na upite tužitelja Mirze Hukeljića, svjedok je kazao kako se ne može sjetiti kada su kupljeni respiratori, ali da misli da je na nekoj od sjednica FŠCZ neko iz FUCZ-a kazao da respiratori stižu, ali da pitanje njihove nabavke nije razmatrano kao tačka dnenog reda.  

Kazao je i kako je potreba za nabavkom 300 respiratora bila ujedno i prva stavka u sklopu tabele koju je Federalni zavod za javno zdravstvo dostavio uz spomenuti plan potreba, te da je na toj listi bilo uvršteno više desetina stavki, ukupne vrijednosti od oko 100 miliona KM.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju, na upit u vezi reduciranjem saziva FŠCZ, a u kontekstu bržeg donošenja odluka, odgovorio kako nije kompetentan da odgovori na to pitanje, ali je na dodatni upit - da li je novi saziv od devet članova bio operativniji, kazao kako je u načelu svaki tim s manjim brojem članova operativniji.

Svjedokinja Lejla Kustura, uposlenica Privredne banke Sarajevo (PBS), koja je u inkriminirano vrijeme bila na poziciji v.d. voditeljice poslovnice „Obala“,  kazala je da je u aprilu 2020, na račun tvrtke "Srebrena malina" u sklopu dvije transakcije uplaćeno ukupno 10,5 miliona KM, a povodom čega je signalizirano prekoračenje limita za to pravno lice.

Budući da se radilo o velikom iznosu, svjedokinja je putem e-maila zamolila klijenta da dostavi odgovarajuću dokumentaciju što je vlasnik spomenute tvrtke Fikret Hodžić i učinio, proslijedivši ugovor koji se odnosio na nabavku reapiratora HC-VE003, koji je, prema tužbenim navodima, kasnije izmijenjen.

Dodala je da je o toj transakciji po automatizmu obaviješten Odjel za spriječavanje pranja novca, te sačinjena službena zabilješka, navodeći u unakrsnom ispitivanju da taj odjel nije reagirao u pogledu prirode spomenute transakcije.

Svjedokinja je kazala da zna da je izvršeno ino-plaćanje, ali da je usljed tehničkih problema na tome angažiran drugi odjel.

Istovremeno, potvrdila je Hodžić podigao 100.000 KM gotovine, te da smatra da se radilo o blagajničkom maksimumu, odnosno iznosu podignutom radi otkupa malina.

Svjedok Edin Kreštalica, član Uprave PBS-a, potvrdio je da poznaje Fikreta Hodžića, odnosno „Srebrenu malinu“ kao klijenta Banke, te ispričao je da to datira od 2018. godine kada je Hodžić podnio zahtjev za kratkoročni kredit.

Ispričao je, također, kako se 6. aprila 2020. sastao s Hodžićem koji se interesirao za bankarske garancije u vezi s uvozom medicinske opreme, zatraživši da Banka izda garanciju za odgođeno plaćanje dok roba ne bude isporučena.

Prema kazivanju ovog svjedoka, zapravo su zatražene tri garancije, od čega jedna u korist crnogorske tvrtke BTL na 4,1 miliona eura sa rokom važenja do 15. aprila, ali nikada nije aktivirana, kao ni druge druge dvije koje su se odnosile na turske dobavljače.

Svjedok se, prema vlastitim riječima, interesirao kako će Hodžić  prevazići činjenicu da nije registriran za promet medicinskom opremom, na što mu je ovaj odgovorio da će „premijer osigurati dozvolu do dolaska opreme u BiH“.

Hodžićeva braniteljica, advokatica Mirna Avdibegović pitala je svjedoka da li mu je poznato ko je iz Banke medijima proslijeio ugovor, s obzirom na obavezu povjerljivosti, na što je Kreštalica kazao da on takvih saznanja nema.

U tom kontekstu je podsjetio kako ga je u vezi s tim telefonski kontaktirao Hodžić, te da mu je onda kazao kako on (svjedok) o tome ništa ne zna, sugerirajući mu da se zvanično obrati Banci.

Optužnica Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za sutra, kada bi trebalo pristupiti ispitivanju novih svjedoka optužbe.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu