Svijet     | 26.08.2021. 18:36 |

WHO- Vakcinacija protiv COVID-19 se utrostručila u Africi, to je još nedovoljno

FENA Internet

LAGOS, 26. augusta (FENA) - Vakcinacija protiv koronavirusa u Africi se utrostručila u prošloj sedmici, iako cilj da se vakciniše 10 posto kontinenta do kraja septembra ostaje "veoma težak zadatak", rekao je danas direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Afriku.

U međuvremenu, na kontinentu je u posljednjih sedam dana zabilježeno 248.000 novih slučajeva infekcije koronavirusa, a najmanje je 28 zemalja zabilježilo porast infekcija uzrokovanih varijantom delta, prenosi AP.

- Ovo je tragedija koja se može spriječiti ako afričke zemlje dobiju pošten pristup vakcinama - rekao je novinarima direktro WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti. 

On je rekao da je u prošloj sedmici dato 13 miliona doza, tri puta više od prethodne sedmice, jer su donacije doza povećane iz razvijenih zemalja. Ali, to je i dalje kap u moru na kontinentu gdje živi 1,3 milijarde ljudi, gdje afrički CDC kaže da je samo 2,4 posto populacije trenutno vakcinisano.

- Mislim da je skoro pa nemoguće govoriti o davanju treće doze u Africi - rekao je Moeti u četvrtak i ponovio da još nije pokriveno ni 5 posto stanovništva početnom vakcinacijom koja je potrebna za usporavanje širenja virusa i što je najvažnije, zaustaviti ono što mislimo da bi mogao biti četvrti val koji dolazi.

Afrika će u idućim mjesecima primiti 117 miliona doza, ali će biti potrebno dodatnih 34 miliona kako bi se postigao cilj od 10 posto vakcinisane populacije, dodao je direktor WHO-a za Afriku.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu