Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDP BiH

Saopćenje

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić ugostio je delegaciju kineske ambasade predvođenu ambasadorom Ji Pingom. Tema razgovora je bila aktuelna politička situacija u BiH. Ambasador Ji Ping iskoristio je priliku da navede brojne samite i dešavanja povodom stogodišnjice Komunističke partije Kine i želju za partnerskim odnosima sa SDP BiH. On je dodao kako već 40 godina Kina njeguje diplomatiju otvorenih vrata, pružene ruke i saradnje na ekonomskim pitanjima.

Jedna od tema razgovora bilo je i različito viđenje uloge Visokog predstavnika u BiH. Obje strane su se složile da žele funkcionalnu državu BiH, koja bi funkcionisala i bez institucije vanjskog faktora, iako su spomenuti pozitivni potezi institucije OHR-a. Nikšić je dodao da bi se broj problema koji vuku BIH ka dnu samo povećao odlaskom OHR-a u ovom trenutku, te da je stav SDP BiH da se zasad Međunarodna zajednica ne može povući bez ozbiljnih posljedica po državu BiH.

Naročito je problematizirao kompromitiran izborni proces koji zbog brojnih krađa onemogućava  poštene izbore i legalnu promjenu vlasti boljim političkim opcijama, koje bi sprovodile drugačiju politiku i koja bi konačno uspostavila potpuno funkcionalni državni aparat.

Ambasador Ping je naveo kako je Kina velika i prijateljska država Bosni i Hercegovini, od zajedničkih ekonomskih poslova do nedavne isporuke kineske vakcine u BiH. Naveo je da podržava politiku kompromisa, te da pojedine izjave da Kina preferira jednu opciju  u BiH nisu tačne.

Nikšić je naveo kako BiH treba dobre odnose sa Kinom, navodeći kao primjer veliku pomoć Kine tokom poplava 2014. godine, te da postoje pitanja od zajedničkog interesa oko kojih se može razgovarati na obostranu korist dvije države.


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.