Bosna i Hercegovina     | 30.08.2021. 15:24 |

Foča - Međunarodni dan nestalih obilježen na lokalitetu Buk Bijela

FENA Elma Geca

FOČA, 30. augusta (FENA) - Međunarodni dan nestalih danas je obilježen na lokalitetu Buk Bijela kod Foče, na kojem je 2006. godine pronađena masovna grobnica sa tijelima ubijenih Bošnjaka. U blizini mjesta na kojem su strijeljane žrtve iz Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča položeno je cvijeće te odata počast stradalima.    

Iz Miljevine na Buk Bijelu, u maju 1992. godine dovezen je i 70-godišnji Halil Oruč, za čijim posmrtnim ostacima porodica i dalje traga. Njegov sin Mujo se uspio spasiti.

”Mujo je bio 27 mjeseci u zarobljeništvu u KPD Foča, ali je preživio. U porukama Crvenog križa pisao mi je da su ih razdvojili kad su ih poveli. Znate kako je kad izgubite nekog prirodnom smrću, a ne na ovakav način. Mogu zamisliti kako je paćen i ubijen - kazao je  Halilov sin, Fehim Oruč.

 Iz Udruženja žrtava rata ”Foča 92-95” podsjećaju  da je veliki broj nestalih odveden iz KPD Foča i doveden upravo na lokalitet Buk Bijele.

Po riječima predsjednice udruženja Halide Konjo - Uzunović traga se za još 627 osoba, ali se strahuje da veliki broj njih nikada neće biti pronađen.

”Nažalost, taj broj je godinama isti. Apeliramo prvenstveno na Tužilaštvo BiH, ali i na sve međunarodne i institucije u BiH da nam pomognu u traženju nestalih, jer sve dok se ne sazna istina, dok se ne pronađu njihova tijela ne možemo očekivati bolju budućnost. Zamislite koliko je dana i sati u ovih 30 godina prošlo i kakva mogu biti osjećanja porodica nestalih, kada izgubite voljenu osobu, znate kako je otišla, a onda tako dugo živite u neizvjesnosti” - kazala je Konjo - Uzunović.

Prema podacima istražitelja i članova porodica, Buk Bijela krije još najmanje jednu masovnu grobnicu s tijelima 50 do 60 žrtava koja još uvijek nije locirana, zbog čega je upućen zahtjev da se nedavno započeti pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela obustave dok se ne ispita teren.

”Uznemirava nas to što radovi i danas traju, da je premijerka Srbije ovdje položila kamen temeljac. Dugo pričamo o tome da se na ovom lokalitetu nalaze kosti naših najmilijih, ali niko još nije našao za shodno da otvori tu priču već se to gura pod tepih i  to nas uznemirava. Nećemo dozvoliti da se ovaj lokalitet uzurpira a da ne dobijemo odgovor državnih institucija na ova pitanja - istakao je odbornik u SO Foča Izet Spahić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu