Kultura     | 01.09.2021. 11:46 |

Muratović: Zbog zastarjelosti nekih rješenja došlo je do marginalizacije kulture

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 1. septembra (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je novi Nacrt zakona o kulturi koji bi trebao doprinijeti razvoju kulturne scene u tom kantonu te vratiti kulturi mjesto koje joj pripada u društvu.

Ministar nauke, kulture i sporta u Vladi TK Zlatan Muratović istaknuo je da je pored ustanova i privrednih društava u oblasti kulture, potreban značaj dat i udruženjima građana, kao i umjetnicima i stručnjacima u kulturi kao fizičkim licima.

Navodi da je definisan pojam amaterskog djelovanja u oblasti kulture. Također, ističe da se zakonom definišu konkretni načini ostvarivanja podsticaja kulturnog razvoja Tuzlanskog kantona.

- Dokument strategije razvoja kulture i unaprijed utvrđeni kriteriji za sufinansiranje nosilaca djelatnosti kulture prepoznati su kao ključna sredstva u procesu ispunjavanja prethodno utvrđenih i zacrtanih kulturnih potreba, koje će se realizovati prvenstveno kroz postupak kreiranja, finansiranja i sufinansiranja programa i projekata u kulturi, čime će kulturna scena značajno ojačati - povukao je on.

Taj zakon bi trebao biti donijet nakon 23 godine koliko se na taj način nije raspravljalo o kulturnim problemima u Tuzlanskom kantonu.

Ministar Muratović smatra da je zbog zastarjelosti nekih rješenja došlo do marginalizacije kulture, te da je potrebno u narednom periodu raditi na tome kako bi ispravili nedostatke.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu