Bosna i Hercegovina     | 02.09.2021. 14:21 |

Jupić: Vakcinacija jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije virusa korona

FENA Saopćenje

ZENICA, 2. septembra (FENA) - Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica ove sedmice obići će sve domove zdravlja u tom kantonu s ciljem promocije vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u tom kantonu započeo polovinom marta.

Već danas su posjetili domove zdravlja u Zenici, Žepču, Zavidovićima i Maglaju, a narednih dana obići će domove zdravlja u općinama na sjeveru i jugu tog kantona.

Ministar Jupić naglašava da je vakcina jedini i najbolji lijek za izlaz iz pandemije virusa korona i da Krizni štab, Vlada i resorno ministarstvo čine sve da sad, kad vakcina ima dovoljno, imunizacijom obuhvati što veći broj građana da bismo što prije stekli kolektivni imunitet. U ZDK je prvu dozu vakcine primilo oko 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva.

- Vakcinaciju smo organizirali na 60 vakcinalnih punktova, u svim općinama i gradovima. Imamo dane otvorenih vrata, gdje građani bez najave mogu doći i vakcinisati se. Bili smo "pioniri" u vakcinisanju prioritetnih i interesnih grupa, a posljednjih sedmica vakcinišemo zaposlene u privredi. Želimo da vakcinacija bude dostupna svima tako da od menadžera domova zdravlja tražimo da omoguće vakcinaciju poslije radnog vremena i svaki dan u sedmici - rekao je dr. Jupić.

Kako je naglasio, odziv građana na vakcinaciju svaki dan sve je veći, a građani su sve više svjesni da je masovna imunizacija jedini način da se ova krizna situacija prebrodi sa što manje ograničenja. Veći obuhvat vakcinacije, dodao je, donio bi i popuštanje epidemioloških mjera te vraćanje normalnom načinu života, ali i omogućio uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolovao-testiran) za ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

- Naveo je da je, među trenutno oboljelima od virusa korona, najviše onih koji nisu vakcinisani, što potvrđuje i primjer iz Kantonalne bolnice Zenica gdje je hospitalizirano ukupno 17 pacijenata od kojih niko nije primio vakcinu - navodi Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK, saopćila je Pres služba ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu