Svijet     | 03.09.2021. 11:07 |

Madurovi predstavnici i venezuelanska opozicija nastavljaju pregovore u Meksiku

FENA Internet

CARACAS, 3. septembra (FENA) - Pregovarači s obje strane političke podjele u Venezueli boravit će u Meksiku kako bi započeli drugu rundu razgovora čiji je cilj ublažiti dugotrajnu krizu nekada prosperitetne zemlje zbog koje su milioni stanovnika morali pobjeći.

Predstavnici kontraverznog socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura i opozicije njegove vlade sastat će se danas popodne, nakon što je prošlog mjeseca u glavnom gradu Meksika održana prva runda pregovora, javlja Reuters.

Opozicija je bojkotovala predsjedničke izbore 2018. godine na kojima je Maduro reizabran, kao i parlamentarne izbore prošle godine, koje Madurovi protivnici također smatraju namještenim.

Jorge Rodriguez, predsjednik kongresa Venezuele i šef Madurovog pregovaračkog tima, u utorak je najavio nastavak razgovora.

Za razliku od neuspjelih razgovora u proteklim godinama, pregovori u Meksiku sada imaju formalnu podršku Nizozemske, Rusije, Bolivije i Turske, kao i Norveške koja je također učestvovala u pregovorima koji su održani u augustu.

Madurova vlada zatražila je ukidanje finansijskih sankcija koje su SAD i Evropa uvele Venezueli, uključujući one koje se primjenjuju na državnu naftnu kompaniju PDVSA, optuženu da je uzrokovala još veću ekonomsku krize u zemlji.

Maduro posebno želi vratiti 31 tonu venezuelskih zlatnih poluga koje se drže u Britaniji otkad je London priznao opozicionog čelnika Juana Guaida za privremenog predsjednika nakon izbora 2018. godine.

Dužnosnici u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena izrazili su mogućnost za ponovno razmatranje sankcija prema Venezueli naslijeđenih od prethodne uprave, ali će sačekati ishod razgovora u Meksiku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lapid poručio u Washingtonu da Izrael 'neće rat s djecom Gaze'

Dvoje uhapšenih u Španiji u istrazi o pranju novca povezanog s vladom Venecuele

Kremlj - Priprema se Madurova posjeta Moskvi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu