Bosna i Hercegovina     | 03.09.2021. 12:02 |

Zenički paraplegičari performansom podižu svijest sugrađana

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. septembra (FENA) – U cilju promocije i interakcije s društvenom zajednicom, volonteri i članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Grada Zenica organizirali su danas u centru grada performans pod nazivom "Građani u društvu sa invaliditetom".

-Ovo je treći put da smo, u kratkom periodu, na ulici i sa našim građanima. Želimo da im pokažemo da smo mi tu, da im podignemo svijest da moraju da razmišljaju da nam i oni svojim ponašanjem i djelima, omoguće relativno lagodan život. To znači da nam ne uzurpiraju naša prava koja se tiču naših 'kosina' za ulaz u zgrade, zatim parkinga…Svega ostalog što je sastavni dio jednog normalnog života čovjeka koji koristi određena pomagala za kretanje - kaže predsjednik tog udruženja Harun Aliefendić.

On napominje kako u tom gradu oko 400 osoba sa raznim dijagnozama bolesti, koristi razna pomagala za kretanje po gradu, pa im je potrebno “omogućiti da izađu iz kuća i stanova da bi obavili svakodnevne rutine”.  

Volonteri i članovi tog udruženja građanima su dijelili i mjesečnik “Paraplegija i mi”, koji izdaje Federalno udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, kroz čije se tekstove mogu upoznati sa životom, poslovnim uspjesima te potrebama takvih osoba.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu