Stranačke aktivnosti     | 04.09.2021. 09:14 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sabina Ćudić: Sudbine Bosne i Hercegovine i Evropske unije su isprepletene

Sinoć je u Sarajevu organizovana debata o temi „Liberali o budućnosti Evrope“. Događaj su organizirali Alijansa liberala i demokrata Evrope (ALDE) i Liberalna mreža jugoistočne Europe (LIBSEEN), a u čast Hansa von Baalena, preminulog predsjednika ALDE-a.

O budućnosti Evrope iz ugla liberalizma govorili su:

Ilhan Kyuchyuk, supredsjednik ALDE-a; Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke i zastupnica u Parlamentu FBiH i Marijana Puljak, zastupnica u Parlamentu Republike Hrvatske, supredsjednica stranke Centar.

Moderator je bio Emil Kirjas, potpredsjednik Liberalne internacionale.

Učešće u događaju kroz iznošenje vlastitih vizija, komentara i postavljanje pitanja uzeli su i neki od brojnih gostiju.

Kroz diskusiju je istaknuta važnost činjenice da je prva debata o ovoj temi organizovana u Sarajevu, u BiH, koja još nije članica Evropske unije te da to već dovoljno govori o liberalnom pogledu na budućnost Evropske unije.

Sabina Ćudić govorila je o upućenosti Bosne i Hercegovine na Evropsku uniju: “Duboko vjerujem da su sudbine BiH i Evrope isprepletene. U Bosni i Hercegovini imamo slučaj da je evropska budućnost jedna od rijetkih stvari oko kojih se većina građana slaže bez obzira na njihovu identitarnu pripadnost. Deklarativno, na tom polju postoji i slaganje među političkim partijama, iako nacionalne partije čine sve da do priključenja ne dođe jer njihova istinska posvećenost putu u Evropsku uniju značila bi da sijeku granu na kojoj sjede. Prihvatanjem normativa na kojima EU insistira mnogi od njih završili bi svoje političke karijere, a neki i u zatvoru. Ogromna je razlika između građana, koji sebe doživljavaju Evropljanima, i vlasti koja ih trenutno predstavlja. Zbog toga, kao liberali, moramo ponuditi hrabru i optimističnu viziju budućnosti kako bi nas građani prepoznali kao svoje lidere na tom putu. Liberalna vizija budućnosti BiH i Evropske unije mora pobijediti strah od budućnosti koji nude nacionalisti.“

Svi učesnici debate složili su se da je širenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana neophodno te da su također neophodni debirokratizacija evropskih institucija kao i dijeljenje zajedničkih vrijednosti ne samo na nivou EU, nego i unutar svake od zemalja članica.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu