Svijet

WHO - Planira se isporuka vakcina protiv COVID-19 za Afriku do februara

Internet, Ilustracija

ŽENEVA, 15. septembra (FENA) - Svjetska zdravstvena organizacija i partneri nadaju se da će Africi isporučiti oko 30 posto vakcina protiv COVID-19 koja su im potrebna do februara, što je polovina od 60 posto cilja koji afrički čelnici imaju za period do kraja ove godine.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra veliku nejednakost u stopi vakcinacije između bogatih i siromašnih zemalja "rješivim problemom".

Ponovno je pozvao farmaceutske kompanije da daju prioritet inicijativi koju podržava UN, poznatoj kao COVAX, za globalnu razmjenu vakcina. Trenutno je manje od četiri posto stanovništva u Africi potpuno imunizirano. Većina od 5,7 milijardi primijenjenih doza otišlo je u oko 10 zemalja.

Većina vakcina koje proizvode Pfizer i Moderna distribuirano je u bogate zemlje, od kojih mnoge razmatraju planove za primjenu treće doze, podsjeća AP.

Doktor Seth Berkley, izvršni direktor saveza za vakcine Gavi, kaže da se u programu COVAX očekuje da će 1,4 milijarde doza biti spremne za isporuku do kraja ove godine, otprilike četvrtinu manje od prvobitnog cilja.

(FENA) J.Č.