Bosna i Hercegovina     | 15.09.2021. 14:35 |

UNHCR/BHWI-Podrška obrazovanju i integraciji djece izbjeglica i tražitelja azila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. septembra (FENA) - Agencija UN-a za izbjeglice - UNHCR je putem partnera BHWI Fondacije tokom prve polovine mjeseca septembra je podijelila IT opremu i školski pribor učenicima i mladima koji su izbjeglice i tražitelji azila u Bosni i Hercegovini radi poboljšanja pristupa obrazovnim materijalima, te pristupa online alatima za neformalnu edukaciju mladih.

Saif Eddin, mladić iz Sirije sa statusom supsidijarne zaštite koji živi u BiH, izjavio je da će mu ta vrijedna donacija, laptop koji je dobio, pomoći da pohađa kurseve koje nudi program Courser-a za izbjeglice.

- Govorim arapski, engleski i bosanski jezik, što mi omogućava da imam zaposlenje u BiH, a želio bih naučiti još jezika jer sam primijetio da sam dobar u tome - dodao je Eddin.

U Izvještaju UNHCR-a o obrazovanju za 2020. koji je objavljen prošle sedmice navedeno je da su efekti pandemije COVID-19 bili razorni za svu djecu, a za mlade izbjeglice, koje se svakako suočavaju sa preprekama da sebi osiguraju mjesto u učionici, pandemija može razbiti sve nade za edukaciju.

U gotovo svakoj zemlji ta stopa zaostaje za stopom upisa djece iz lokalne zajednice. Podaci također pokazuju da su od marta 2019. do marta 2020. bruto stope upisa izbjeglica na osnovnom nivou iznosile 68 posto.

Upis u visoko obrazovanje iznosio je pet posto, što je rast od dva posto u odnosu na prošlu godinu koji predstavlja transformacijsku promjenu za hiljade izbjeglica i njihovih zajednica. To je povećanje koje također nudi nadu i ohrabrenje mladim izbjeglicama koje se suočavaju sa zastrašujućim izazovima u pristupu obrazovanju.

Pomenuta aktivnost realizirana je uz podršku sredstava Instrumenta Evropske unije za doprinos stabilnosti i miru, saopćeno je iz UNHCR-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH se svrstava u sami vrh zemalja koje su skoro iskorijenile apatridiju

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije