Svijet     | 16.09.2021. 10:26 |

SAD, Australija i Britanija najavili novo trilateralno partnerstvo

FENA Internet

SYDNEY, 16. septembra (FENA) - Čelnici Australije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država najavili su novo trilateralno odbrambeno partnerstvo.

Australijski premijer Scott Morrison, američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson izjavili su u zajedničkom 'virtualnom' saopćenju da će partnerstvo, poznato pod akronimom Aukus, omogućiti zemljama razmjenu tehnologija koje pokrivaju cyber sigurnost, umjetnu inteligenciju, podvodne sisteme i mogućnosti udara dugog dometa.

- Danas se pridružujemo našim narodima u partnerstvu sljedeće generacije, izgrađenom na čvrstim temeljima dokazanog povjerenja - rekao je Morrison u četvrtak, zajedno sa Johnsonom i Bidenom, prenosi dpa.

- Uvijek smo svijet gledali kroz slične objektive. Uvijek smo vjerovali u svijet koji favorizira slobodu, koji poštuje ljudsko dostojanstvo, vladavinu prava, nezavisnost suverenih država i mirno zajedništvo nacija - rekao je on.

Johnson je, govoreći iz Downing Streeta, rekao da je cilj saveza "očuvanje sigurnosti i stabilnosti u Indo-Pacifiku", kao i otvaranje radnih mjesta širom Britanije.

- Naši narodi će ažurirati i poboljšati našu sposobnost da se suoče sa prijetnjama 21. stoljeća, baš kao što smo to učinili zajedno u 20. stoljeću - rekao je Biden.

- Danas poduzimamo još jedan historijski korak ka produbljivanju i formalizaciji saradnje između tri naše nacije jer svi prepoznajemo važnost dugoročnog osiguranja mira i stabilnosti u Indo-Pacifiku - dodao je američki predsjednik.

Prvi inicijativni dio značajnog sigurnosnog pakta bit će trilateralni napori u trajanju od 18 mjeseci za "identifikaciju optimalnog puta" za dobijanje australijskih podmornica na nuklearni pogon, rekli su čelnici u zajedničkom saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel