Bosna i Hercegovina     | 17.09.2021. 15:32 |

Osmanović: Sačuvati od zaborava one koji su ugradili živote u temelje domovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. septembra (FENA) - Polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje poginulih branilaca te pored biste narodnog heroja Nesiba Malkića, danas je u Živinicama obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Na značaj ovog jubileja podsjetio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović koji je baš tada i postao pripadnik Odreda policije za specijalne namjene “Bosna”, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

- Danas se u Živinicama zajednički prisjećamo formiranja i ratnog puta policijskih snaga MUP-a te odajemo počast onima koji su ugradili svoje živote u temelje Bosne i Hercegovine. Svoj ratni put počeo sam upravo u ovoj jedinici koja je za odbranu naše domovine dala 81 život. Mobilizacijom rezervnog sastava milicije, MUP je tada prepoznat kao jedna od glavnih okosnica Armije RBiH. Naša prva obveza je da se uvijek sjećamo onih koji su dali svoje živote za našu državu Bosnu i Hercegovinu, a druga je da kroz obilaske šehitskih mezarja, ali i raznim drugim manifestacijama sjećanja, upoznajemo mlade sa svim onim što se događalo tokom naše odbrambeno-oslobodilačke borbe - istakao je ministar Osmanović ovom prilikom.

Devetnaestog septembra 1991. godine, Predsjedništvo BiH donijelo je historijsku odluku o mobilizaciji aktivnih i rezervnih sastava organa i službi unutrašnjih poslova u BiH. Ratna policija je u to vrijeme dala doprinos u odbrani BiH i očuvanju sigurnosti građana i imovine.

Obilježavanje ove godišnjice bit će nastavljeno organizacijom akademije u Bosanskom kulturnom centru u Živinicama.

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Osmanović podržao turnir u stonom tenisu i inkluziju osoba sa invaliditetom

Advokat Osmanovića tvrdi da je presuda Suda u Beogradu nepravična i nezakonita

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu