Kultura     | 21.09.2021. 09:01 |

Koncert 'Notama kroz svijet 5' okuplja muzičke umjetnike svih generacija

FENA Amira Banjić

TUZLA, 21. septembra (FENA) - Koncert "Notama kroz svijet 5", koji organizuje Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju "Star Art" iz Tuzle uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta te koprodukciju Centra za kulturu Tuzla i Pozorišta mladih, održan je sinoć u dvorani Kaleidoskop.

Godišnji susret bh umjetnika "Notama kroz svijet" od 2016. godine u Tuzli okuplja muzičke umjetnike svih generacija, s ciljem promocije klasične muzike i međusobne razmjene iskustava.

Udruženje "Star Art" iz Tuzle daje šansu muzičarima različite životne dobi. Na ovogodišnjem koncertu "Notama kroz svijet 5" nastupali su profesori Ena Ovčina, Goran Đokić, Monika Tadić, dirigent Jasmin Hasić, hor "Lege Artis", te učenici Armin Smajić, Džejna Hadžić i Amina Bojić.

- Zaista mi je čast i zadovoljstvo da smo sigurno već treći ili četvrti put zaredom gosti koncerta mladih umjetnika koje predstavlja Udruženje "Star Art" u septembru. Kao mladi umjetnik, dirigent imam priliku da pokažem sa svojim članstvom svim ljubiteljima kalsične muzike da je lijepo doći u horski ansambl i da on treba da živi u našem gradu kao što je to bilo prije rata. Da mladi naraštaji počnu pristupati horskim ansanblima i to je glavni cilj našeg rada. A rezultati pokazuju da smo među boljim horskim ansanblima u Bosni i Hercegovini - istakao je Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora "Lege Artis" Tuzla.

Profesorica klavira Ena Ovčina koja je i jedna od učesnica koncerta, kazala je da je jedan od značaja ove manifestacije neobični koncept koncerta jer obuhvata mlade umjetnike od njihovog najmlađeg doba, od osnovne muzičke škole, preko srednjoškolaca, akademaca pa do izgrađenih umjetika koji su već završili akademsko obrazovanje.

- Uvijek je dobro nastupati sa mlađim naraštajima, jer imamo te generacijske razlike, što svako donese pozitivnu energiju. Djeca donesu onu svoju iskrenu pozitivnu energiju a naravno stariji umjetnici već onu neku zreliju svirku. Meni je iznimno drago jer ove godine ću po prvi put nastupati, kao i moja učenica, tako da će to biti još jedan dio na koji mogu biti ponosna - istaknula je ona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Koncert Josipe Lisac u BKC-u gotovo rasprodan, raspoloživ još mali broj ulaznica

Dogodilo se na današnji dan

Čavara nazočio Napretkovom svečanom uskrsnom koncertu u Sarajevu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu