Bosna i Hercegovina     | 23.09.2021. 07:48 |

U USK-u pogoršana epidemiološka situacija, 36 hospitaliziranih

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. septembra (FENA) - Direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću Hajrudin Havić potvrdio je kako je posljednjih dana došlo do određenog pogoršanja zdravstveno-epidemiološke situacije i u Unsko-sanskom kantonu, navodeći da je su na trenutna dva COVID odjela 28 hospitaliziranih osoba, te osam pacijenata na intenzivnoj njezi.

-Riječ je o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, tako da možemo konstatovati da se situacija sa koronavirusom ponovo donekle pogoršala. Odlučili smo aktivirati i drugi odjel, te u ovom momentu funkcionišemo sa kapacitetom od 60 kreveta za COVID pacijente - rekao je za Fenu Havić.

Kompletna situacija uslovila je i ponovno suočavanje sa problemom nedostatka educiranog medicinskog kadra.

-Preraspodjelom postojećeg kadra uspijevamo održati sistem u funkciji, ali nam je jasno da ćemo eventualnim pogoršanjem situacije podhitno morati zaposliti dodatni medicinski kadar - upozorio je.

Havić navodi također kako većina trenutno hospitaliziranih pacijenata zbog zaraze koronavirusom nije vakcinisana.

-Od trenutno 36 hospitaliziranih osoba, njih 35 nije vakcinisano. Vrlo su rijetki vakcinisani pacijenti, naročito oni koji su prošli kompletan proces imunizacije. Na osnovu svih podataka jasno je koliko je vakcina djelotvorna i zaista se nadam da će se građani našeg kantona vakcinisati u što većem broju, odnosno na taj način zaštiti - rekao je Havić.

Iz Doma zdravlja Bihać svakodnevno pozivaju građane na vakcinaciju, s obzirom da im je to omogućeno na predviđenom punktu.

-Do sada se vakcinisalo oko 9.500 građana Bihaća, dok ih je oko 7.500 već i revakcinisano. Vakcine su na našem punktu skoro svakodnevno dostupne i zaista se nadam većem odazivu u narednim danima, jer je to jedina djelotvorna zaštita, ili efikasan način sprečavanja ponovnog radikalnog pogoršanja zdravstveno-epidemiološke situacije - istakao je direktor Doma zdravlja Bihać Ademir Jusufagić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

INZ: Poziv vrtićima i roditeljima čija djeca nisu vakcinisana na području ZDK i cijele BiH

Prof. dr. Begović: Oklijevanje prema vakcinama, kako razumjeti i prevladati zabrinutost

Od 16. marta s radom subotom prestaju dva vakcinalna punkta, na osnovu objektivnih pokazatelja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu