Regija     | 25.09.2021. 08:58 |

Vojvodić: Agencijske vijesti danas predstavljaju najvjerodostojniju formu novinarskih sadržaja

FENA Dejan Jazvić

ZAGREB/SARAJEVO, 25. rujna (FENA) - Upravno vijeće Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) jednoglasno je za ravnateljicu Hine izabralo Branku Gabrielu Vojvodić koja je vodeću novinsku agenciju u Hrvatskoj vodila i u protekla dva mandata.

U razgovoru za Fenu Vojvodić kaže da je u novom programu rada i razvoja Hine predložila dosta novih sadržaja, koji se jednim dijelom odnose na uvođenje umjetne inteligencije koja bi pomogla novinarima u bržem i efikasnijem obavljanju posla, izmjenama sustava nagrađivanja zaposlenih, zajedničkom newsroomu u Bruxellesu, kako bi Hina imala bolji pristup informacijama iz EU prijestolnice.

-Također, namjeravamo uvesti sustav za bolje praćenje svega što se događa s Hininim vijestima nakon što ih objavimo, a što nam je višestruko korisno. Želimo razmotriti mogućnosti za organiziranje djelomičnog rada od kuće za one radnike koji su tako produktivniji. Nastavit ćemo s povlačenjem sredstava iz EU fondova i rad u  partnerstvu s Europskim parlamentom, što nam omoguće obrazovanje mladih novinara, nastavit ćemo i s otvaranjem besplatnih portala – kao što je posljednji koji smo pustili u rad ovog ljeta i bavi se temama zaštite okoliša I još mnogo toga - ističe Vojvodić.

Jedan od velikih projekata koji očekuje novu-staru ravnateljicu je potpuna adaptacija zgrade Hine u centru Zagreba koja je ozbiljno nastradala u potresu prošle godine, za što je već s Ministarstvom kulture RH potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskog Fonda solidarnosti u iznosu od 12,5 milijuna kuna. Vojvodić vjeruje da će do kraja mandatnog razdoblja Hina i njezini djelatnici raspolagati najsuvremenije opremljenom i energetski obnovljenom nekretninom u centru Zagreba.

-Hina je u posljednjih osam godina prošla trnovit put pretvorbe iz novinske u multimedijalnu agenciju suvremenog tipa. Tim smjerom namjeravamo nastaviti i dalje, prilagođavanjem tržišnim uvjetima i zahtjevima naših korisnika. U ovom trenutku zarađujemo oko 36 posto prihoda sami, i vjerujemo da ta brojka treba još rasti, premda ne želimo da država ikada zaboravi da je Hina uvijek bila i treba nastaviti biti javni servis svih hrvatskih građana i glavni kanal protoka informacija iz RH u inozemstvo. Hina ima veliku ulogu i u suzbijanju lažnih vijesti, repozicioniranju novinarstva na ozbiljnije teme i, smatram, da je značajan korektiv senzacionalističkom novinarstvu, kojem, nažalost, svakoga dana sve više svjedočimo - naglašava Vojvodić.

Govoreći o budućnosti novinskih agencija, posebno na malim tržištima, poput hrvatskog ili bosanskohercegovačkog, ona kaže da će njihova uloga sve značajnija. Ne samo u produkciji vijesti, nego i u edukativnom smislu.

-Činjenica je da agencijske vijesti predstavljaju u ovom trenutku vjerojatno najvjerodostojniju formu novinarskih sadržaja. Važno je da se prilagođavamo novim tehnologijama, da ne zaostajemo s informatičkim razvojem. Naravno, ono što je ključno zadržati jest profesionalna neovisnost-unatoč tome što smo državne agencije - kaže Vojvodić.

Kada je u pitanju suradnju Hine i Fene, kao vodećih novinskih agencija u Hrvatskoj i Bosni I Hercegovini, Branka Gabriela Vojvodić smatra da je ona dobra, što se najbolje ogleda kroz svakodnevnu suradnju u praćenju relevantnih događaja u obje zemlje. Ipak, vjeruje da još uvijek ima prostora za napredak u toj suradnji.

Branka Gabriela Vojvodić nedavno je izabrana i za glavnu tajnicu Alijanse novinskih agencija Balkana - jugoistočne Europe (ABNA-SE), koja okuplja vodeće agencija iz ovog dijela Europe.

-Mislim da ABNA može prerasti u ozbiljnu asocijaciju, kakve su primjerice AMAN (Asocijacija novinskih agencija Mediterana) ili EANA (Europska alijansa novinskih agencija). Dakle, treba poraditi na formalnom napretku asocijacije, u tom je dijelu učiniti više, recimo to tako “europskom”. S druge strane, treba zadržati postojeći prijateljski duh koji vlada među članicama, ojačati suradnju, povezati se na dobrobit svih. Mislim i da ABNA može pomoći u osnaživanju pozicije agencija unutar EANA-e, kao i da one zemlje koje već jesu članice EANA-e ili nekih većih asocijacija, a posebno one države koje su članice EU - trebaju upravo kroz rad u ABNA-i biti na usluzi i pomoći kolegama koji žele ići istim putom - zaključila je u razgovoru za Fenu ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Većina Slovenaca prihvatila bi strože restrikcije za necijepljene

U Sloveniji raste pritisak na bolnice, vrh zaraze očekuje se idući tjedan

Hinina zgrada teško oštećena, javni servis ide dalje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel