Bosna i Hercegovina

Ribeiro i Kavalec osudile ciljanu online kampanju mržnje usmjerene protiv medija

Saopćenje, Arhiv

BEČ/SARAJEVO, 23. septembra (FENA) - Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro i šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec danas su zajednički osudile ciljanu kampanju mržnje u online sferi, usmjerene protiv nekoliko medijskih radnika u BiH, te pozvale nadležne institucije da poduzmu efikasne mjere u cilju pokretanja istrage i krivičnog gonjenja počinilaca, u skladu sa zakonom.

Prema tvrdnjama Udruženja BH novinari (BHN), u BiH je u proteklih nekoliko dana na online platformama uočen porast broja komentara usmjerenih protiv novinara, kojima se ispoljavaju mržnja, agresivnost i nacionalizam. Osobe koje su se našle na meti navedenih komentara su generalna sekretarka BHN-a Borka Rudić, glavni urednik i novinar TV N1 Amir Zukić i Nikola Vučić, te profesorica žurnalistike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo.

- Namjerna upotreba govora ispunjenog agresivnošću i mržnjom u svrhu napada na medijske radnike zbog posla koji obavljaju djeluje obeshrabrujuće, te time umanjuje ne samo sposobnost tih radnika da obavljaju svoju dužnost prema javnosti u demokratskom društvu, već i njihovu fizičku sigurnost, budući da se nasilje ispoljeno u online sferi može preliti i u stvarni život - izjavila je predstavnica Ribeiro.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.