Korona virus

U KS-u 163 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Saopćenje, Foto FENA/Arhiva

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo (KS) su potvrđena 163 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon laboratorijskog testiranja 973 uzorka, saopćila je kantonalna pres-služba pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavila 121 osoba dok su četiri preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenata, od kojih je 188 s akutnom infekcijom, dok su ostali post-covid ili su na opservaciji/trijaži.

Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 132 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 78. 

Na respiratoru je sedam pacijenata, 16 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok deset ima kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.340 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.865 osoba.

Od početka pandemije, u Kantonu je evidentirano ukupno 57.815 osoba zaraženih koronavirusom i 55.111 izliječenih. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 172, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 286.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 426 pacijenata. Od njih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 948 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svakog dana u terminima od 7.30 do 20.00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 551 poziv, a obavljen je i 261 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.996 doza vakcina, i to: 1.681 u dvorani  Zetra te 1.315 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

U Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata" gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina bez prethodnih najava.

Također je na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo, omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Revakcinacija se vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima za saradnju te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere. 

(FENA) L.A.