Stranačke aktivnosti     | 25.09.2021. 19:03 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Poruke sa sjednice Povjereništva mladih i Političke akademije Naroda i pravde: Mlade staviti u vrh prioriteta

Sjednica Povjereništva Mladih Naroda i pravde održana je 25. 9. 2021. u Sarajevu. U zaključcima sa ove sjednice, nakon koje je održan i sedmi modul Političke akademije Naroda i pravde, navodi se kako je potrebno pri planiranju budžeta institucija za narednu godinu posebnu pažnju posvetiti pitanjima mladih.

Redovna sjednica Povjereništva mladih Naroda i pravde održana je u okviru pripremnih aktivnosti organa Naroda i pravde za predstojeći stranački kongres.  Povjereništvo mladih Naroda i pravde BiH, na poziv Odbora za organizaciju Kongresa NiP i Tima za pripremu kongresnih dokumenata, učestvovat će u punom kapacitetu u pripremi programske platforme za mlade, kao strateškog dokumenta Naroda i pravde za predstojeći period, navodi se u saopćenju sa sjednice.

„S obzirom da se Bosna i Hercegovina suočava s velikim demografskim izazovima, padom nataliteta i odlaskom mladog stanovništva iz zemlje, neophodan je angažman institucija vlasti na svim nivoima, u čiju nadležnost spadaju pitanja koja se odnose na poboljšanje položaja mladih: obrazovanja, zapošljavanja, socijalne skrbi, sigurnosti, sporta, kulture i druga. Zakonski okvir na entitetskom nivou i strateški dokumenti na nižim nivoima vlasti ostavlju prostor da se kreiraju ozbiljne mjere za rješavanje nagomilanih problema ove populacije i da se krene s njihovom implementacijom u što skorijem roku", izjavio je predsjednik Povjereništva mladih Azhar Sejarić.

"Upućujemo inicijativu prema svim vijećnicima i zastupnicima Naroda i pravde, te nosiocima izvršne vlasti, kao i predstavnicima drugih političkih subjekata na nivoima vlasti gdje Narod i pravda još ne učestvuje u dovoljnom kapacitetu, da se u pripremi budžeta za narednu godinu posebna pažnja posveti osiguravanju dostatnih sredstava za provedbu mjera i projekata koji će doprinijeti razvoju i poboljšanju statusa mladih u Bosni i Hercegovini“, navodi se u zaključcima sa sjednice Povjereništva mladih Naroda i pravde.

Politička akademija Naroda i pravde posvećena je educiranju mladih članova i aktivista Naroda i pravde. Na sedmom modulu Akademije polaznici su imali priliku slušati o cyber sigurnosti i geopolitici, o savremenim aspektima sigurnosti i sigurnosnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, o sigurnosnom sistemu i izazovima na lokalnom nivou, te o organizaciji zdravstvenog sistema u vanrednim okolnostima. Predavači na ovom modulu akademije bili su Adis Dučić, ekspert i direktor kompanije koja se bavi pružanjem usluga, razvojem rješenja i edukacije iz oblasti cyber sigurnosti; Safet Mušić, stručnjak za sigurnosna pitanja, s više od 25 godina praktičnog iskustva u obavještajno-sigurnosnim poslovima u sistemu odbrane BiH; Admir Katica, aktualni ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i doktor Goran Akšamija, doktor, hirurg i zlatni ljiljan, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Savjeta za zdravstvo Naroda i pravde.

Polaznicima Akademije u uvodnom dijelu obratili su se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik Povjereništva Mladih Naroda i pravde Azhar Sejarić te Rusmir Pobrić, voditelj Akademije.

„Oni koji godinama zloupotrebljavaju javne resurse, koji pokušavaju državne interese potčiniti stranačkim i privatnim interesima, oni koji su milione i milione novca naših građana strpali u svoje džepove pokušavaju lažno prikazati da smo svi isti, da smo mi iz Naroda i pravde jednaki njima. Mi smo im na stotinu primjera pokazali koliko smo različiti, a iz dana u dan te razlike, koje su suštinske, postaju sve vidljivije. Jučer smo imali hapšenja onih koji su za zaposlenje u Graničnoj policiji naplaćivali 20.000 KM, koji su posao u jednoj od najvažnijih institucija sigurnosnog sektora prodavali. Vi time narušavate sigurnost države, a proteklih dana smo svjedočili da su policijske i pravosudne institucije srž problema. S druge strane, pogledajte konkurs za prijem novih policajaca u Kantonu Sarajevo – sve je potpuno transparentno, sve se snima, pitanja su javno dostupna svima zainteresiranima. To smo mi, to je ta razlika, zato ste nam vi mladi posebno važni: zajedno moramo pokazati da se u ovoj državi može raditi pošteno, transparentno, da se može pogriješiti ali da se greška mora priznati i ispraviti. Jedan takav odnos vraća nadu da se stvari ovdje mogu mijenjati iz temelja, a ta nada je ključ promjene“, kazao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković povodom sjednice Povjereništva mladih Naroda i pravde.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

NIP

Vezane vijesti

Narod i Pravda o najavljenom radnom sastanku - Odbacimo sujete, okupljanje je važno

Svečana akademija NiP-a - Dan nezavisnosti jedan od najznačajnijih datuma bh. historije

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu