Svijet     | 27.09.2021. 11:01 |

U Azerbejdžanu se 27. septembar obilježava kao Dan sjećanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. septembra (FENA) - Ministarstvo vanjskih poslova Republike Azerbejdžan podsjetilo je da se danas 27. septembra obilježava Dan sjećanja u Azerbejdžanu.

Kako su naveli u saopćenju, prije godinu dana, Oružane snage Republike Azerbejdžan preduzele su odgovarajuće mjere u cilju suprotstavljanja još jednoj vojnoj provokaciji Oružanih snaga Republike Armenije, a mjere su preduzete u okviru prava na samoodbranu i bile su u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom kako bi se spriječila nova vojna agresija Armenije i kako bi se očuvala sigurnost civilnog stanovništva.

- To je označilo početak 44-dnevnog Domovinskog rata koji je okončan. Domovinski rat okončao je gotovo 30-godišnju agresivnu politiku Armenije. Azerbejdžan je odbranio svoj teritorijalni integritet, a osnovna prava gotovo milion raseljenih Azerbejdžanaca su ponovo uspostavljena - istaknuto je u saopćenju.

Azerbejdžan je osigurao provođenje relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, a kraj okupacije azerbejdžanskih teritorija razotkrio je razmjere ilegalnih aktivnosti koje je Armenija provodila decenijama.

- To se odnosi na miniranje, namjerno uništavanje i prisvajanje azerbejdžanskog historijskog, kulturnog i vjerskog naslijeđa, pljačkanje prirodnih bogatstava, uništavanje infrastrukture, kao i druga kršenja međunarodnog prava – navodi  se u saopćenju.

Pronađeni su i dokazi o brojnim ratnim zločinima, a da bi Armenija odgovarala za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i Konvencije o ljudskim pravima, Azerbejdžan je podnio međudržavne prijave protiv Armenije Evropskom sudu za ljudska prava i Međunarodnom sudu pravde.

Vlada Azerbejdžana izvodi radove na restauraciji i rekonstrukciji na oslobođenim teritorijama i preduzima korake kako bi garantirala siguran i dostojanstven povratak raseljenih Azerbejdžanaca, kao i reintegraciju te teritorije.

- Vlada također preduzima sve neophodne mjere kako bi osigurala trajni mir, sigurnost i prosperitet u regionu u skladu sa Trilateralnom izjavom od 10. novembra 2020. godine - kaže se u saopćenju.

Iz MVP-a Azerbejdžana kažu da je domovinski rat pod vodstvom vrhovnog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Republike Azerbejdžan, predsjednika Ilhama Alijeva završio pobjedom azerbejdžanske vojske, otvorio je novu eru u historiji Azerbejdžanske Republike, uspostavio međunarodnu pravdu i promijenio realnost u regionu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu