Svijet     | 27.09.2021. 10:36 |

Gharibabadi: Izvještaj IAEA-e o kompleksu Tessa u Karaju nije tačan

FENA Internet

TEHERAN, 27. septembra (FENA) - Iranski ambasador u međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču Kazem Gharibabadi izjavio je u nedjelju navečer da je izvještaj šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o kamerama kompleksa Tessa u Karaju "izvan dogovorenih uslova" i nije tačan. 

- Veoma je žalosno što Agencija i nakon tri teroristička napada u iranskim nuklearnim postrojenjima u posljednjih godinu dana još nije osudila te napade, a to zahtijevaju i UN-ove rezolucije, pa čak i zbog vlastite opreme i sigurnosti svojih inspektora - napisao je Gharibabadi na svom Twitter nalogu, prenosi IRNA.

Dodao je da je zajednička izjava čelnika Iranske agencije za atomsku energiju (AEOI) i generalnog direktora IAEA-e Rafaela Grossija 12. septembra "postignuta zbog dobre volje Irana da zamijeni uređaje za pohranu identifikovane opreme". Ove aktivnosti je Agencija obavljala od 20. do 22. septembra.

- Tokom rasprava u Teheranu i Beču, Iran je naznačio da, budući da je kompleks Tessa Karaj još uvijek pod sigurnosnim i sudskim istragama, oprema povezana s ovim kompleksom nije uključena u servisiranje. Zato je izraz "identifikovana oprema" korišten u zajedničkoj izjavi Iranske agencije za atomsku energiju i IAEA-e.

On je također pojasnio da svaka odluka koju Iran donese o opremi za nadzor temelji se samo na političkim, a ne na pravnim razlozima i Agencija to ne može i ne smije smatrati jednim od svojih prava.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu