Svijet

Alžir počeo proizvodnju Sinovac vakcina

Internet, Foto:Xinhua

ALŽIR, 30. septembra (FENA) - Alžir je u srijedu započeo proizvodnju Sinovac vakcina protiv koronavirusa u zajedničkom pothvatu s Kinom.

Proizvodna linija otvorena je na svečanosti, kojoj su prisustvovali alžirski premijer Ayman Benabderrahmane i kineski ambasador u Alžiru Li Lianhe.

To je zajednički projekt između kineske biofarmaceutske kompanije Sinovac Biotech i alžirske farmaceutske grupe Saidal, prenosi Xinhua.

U uvodnom izlaganju Benabderrahmane je rekao da će ova proizvodna linija vjerojatno otvoriti put za proizvodnju drugih vakcina u bliskoj budućnosti.

"Ova jedinica poboljšat će alžirsku samodostatnost vakcina i zdravstvenu sigurnost. Cilj je proizvesti šest miliona doza vakcina Sinovac do kraja ove godine, a nakon toga 96 miliona doza svake godine, pod uvjetom da postoji dovoljno sirovina i narudžbe na lokalnom i međunarodnom nivou", rekao je alžirski premijer.

Kineski ambasador pozdravio je završetak ovog projekta kao "prekretnicu u saradnji Kine i Alžira, koji dijele  istorijsko prijateljstvo i zajedničke poglede na mnoga pitanja".

 Alžir i Kina blisko sarađuju u borbi protiv pandemije. U februaru 2020. godine Alžir je bio jedna od prvih zemalja koja je poslala medicinske donacije Kini, koja je zauzvrat također poslala nekoliko serija medicinske pomoći i stručnjaka u Alžir, navodi kineska novinska agencija.

(FENA) B.D.