Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 14:52 |

Ombudsmani izradili Specijalni izvještaj o stanju prava djeteta na dodatak u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FEN) - Ombudsmani Bosne i Hercegovine izradili su, u okviru Međunarodne nedjelje djeteta, Specijalni izvještaj o stanju ostvarivanja prava djeteta na dječji dodatak u Bosni i Hercegovini.

U tom specijalnom izvještaju dat je prikaz relevantnog domaćeg i međunarodnog zakonodavstva i prikaz trenutnog stanja u toj oblasti, na osnovu informacija i podataka nadležnih. Posebna pažnja je posvećena mišljenju djece i mladih koja djeluju pri nevladinim organizacijama a bave se pravima djeteta, kao i ostvarivanju prava na dječji dodatak u nekim drugim evropskim državama.

Rukovodeći se relevantnim zakonodavstvom, rezultatima istraživanja i analizom svih prikupljenih podataka, Ombudsmani u izvještaju iznose zapažanja i ukazuju na zabrinutosti, polazeći od najboljeg interesa djeteta, nadležnim organima upućuju preporuke.

- Ombudsmani ujedno koriste priliku da djeci čestitaju Međunarodnu dječiju nedjelju, uz poruku da sva djeca na svijetu imaju prava, a osnovna pretpostavka za ostvarivanje prava djeteta je da nadležni organi, prije svega zakonodavna, izvršna i sudska vlast djelovanje zasnivaju na principima utvrđenim UN Konvencijom o pravima djeteta - navodi se u saopštenju za javnost Ombudsmena BiH. 

Međunarodna nedjelja djeteta ove godine u Bosni i Hercegovini se obilježava od 4. do 10. oktobra.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni BiH - Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

U Sarajevu konferencija o ljudskim pravima u BiH, procjena stanja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu