Kultura     | 04.10.2021. 14:51 |

Leovac: Sjećanje na Šopa i druge velike književnike potrebno vraćati javnosti

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Pjesnička manifestacija „Šopovi dani na Plivi“, njeno 20. izdanje, bit će održano od 6. do 15. oktobra u Jajcu u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnice Jajce.

„Šopovi dani na Plivi“ bit će otvoreni književnom večeri pod nazivom Stari stihovi-novo tkanje u Domu kulture Jajce.

Središnji gost manifestacije je jedan od najznačajnijih bh. književnika Ivan Lovrenović.

Središnja književna večer s  Lovrenovićem bit će održana 8. oktobra  u Domu kulture. Lovrenović je poznavalac djela Nikole Šopa, koji je, između ostalog,  sudjelovao u objavljivanju njegovih djela za Šopova života te se susretao s njim. Lovrenović je zapisao da su Šop, Andrić i Dizdar najsjajnije književne zvijezde što ih Bosna ima. Razgovor s Ivanom Lovrenovićem vodit će Drago Bojić. 

Povodom 20. Šopovih dana na Plivi će  u Domu kulture 9. oktobra biti održan okrugli sto o temi „Život i djelo Nikole Šopa“.

O Šopu će govoriti Ivan Lovrenović, fra Ivan Šarčević, Ljiljana Šop, Enver Kazaz i Josip Mlakić. Nakon završetka okruglog stola bit će upriličen posjet rodnoj kući Nikole Šopa i polaganje cvijeća na njegovu spomen bistu.

Predsjednik podružnice HKD Napredak Jajce Franjo Leovac kazao je u izjavi za Fenu da su „Šopovi  dani na Plivi“ jedna je od najvažnijih manifestacija kada je u pitanju književnost u Bosni i Hercegovini.

-Sjećanje na Šopa kao i na sve velike književnike potrebno je iznova u javnosti vraćati. Mislim da ih brzo  zaboravljamo. Šop, Andrić, Selimović, Šantić su književnici koji trebaju biti tu s nama, a ne na marginama - podvukao je Leovac.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Večeras zatvaranje 22. Šopovih dana na Plivi

Dvadeset drugi Šopovi dani na Plivi

Zatvoreni jubilarni 'Šopovi dani na Plivi'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli