Bosna i Hercegovina     | 04.10.2021. 15:50 |

Uz Dan učitelja, Sindikat traži povećanje plata radnicima u vrtićima i školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo svim prosvjetnim radnicima čestita Svjetski dan učitelja, 5.oktobar koji se kao i prethodnih godina u Kantonu Sarajevo obilježava kao radni nenastavni dan, ali nažalost ne u skladu s kolektivnim ugovorom, što je odgovornost resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo - saopćeno je iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Sindikat od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo traži povećanje plata svim radnicima u vrtićima i osnovnim škola te donošenje pravilnika koji će ukinuti praksu da se učenicima stalno mijenjaju učitelji.

Prije više od mjesec dana Kantonalni odbor Sindikata je pokrenuo pregovore za povećanja plata i predložio podzakonske akte prema kojima bi se prosvjetni radnici primali putem konkursnih procedura u maju i junu, a ne u augustu i septembru. Odluke su dostavljene nadležnim organima.

Kako se navodi u saopćenju, resorna ministrica je izjavila da u prosvjeti mogu raditi najposvećeniji, najstabilniji i najkompetentniji, te da se i njihov ekonomski status, materijalni status, mora revidirati kako bi odgajatelji i nastavnici imali mogućnosti da žive kvalitetan život.

-Od resornog ministarstva i Vlade Kantona Sarajevo očekujemo da s riječi pređu na djela, otvore pregovore o povećanju plata i pokažu da su unapređenje kvaliteta odgoja i obrazovanja njihov prioritet te da je ulaganje u odgoj i obrazovanje investicija, a ne trošak. Sindikat smatra da bez povećanja plata, osiguranja boljih uslova rada i zaštite života i zdravlja prosvjetnih radnika nema ni kvalitetne reforme obrazovanja - navodi se u saopćenju.

Minutom šutnje, učenjem Fatihe i svako u skladu sa svojim svjetonazorom, prosvjetni radnici u FBiH će se u 12 sati 5. oktobra sjetiti kolega i kolegica koji su tokom pandemije COVID-19 izgubili živote, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sindikalne organizacije - Živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava

Sindikalne organizacije - Živimo u vremenu velikih izazova za sindikate i radnička prava

Sindikat državnih služenika i namještenika KS - Nema napretka bez rada, a nema rada bez radnika

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel