Bosna i Hercegovina     | 05.10.2021. 18:29 |

Nastavljeno arheološko istraživanje delmatske gradine na Libu

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 5. listopada (FENA) - Započela je nova faza arheoloških istraživanja i iskapanja delmatske gradine na Libu nadomak tomislavgradskih naselja Kongore i Borčana.

Lokalitet Lib predstavlja jedan od najpoznatijih mitskih lokaliteta iz prošlosti koji je dosta puta bio devastiran, a na njemu su se znali pronaći razni unikatni povijesni predmeti.

Kako su kazali iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša "Kongora", dolaskom studenata s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru na ovaj lokalitet projekt "Arheološko istraživanje i zaštita delmatske gradine na Libu" dobio je sasvim novu dimenziju.

Prvi put u povijesti u sklopu terenske nastave vršit će se sustavna arheološka iskapanja navedenog lokaliteta.

"Probna istraživanja, koja smo u suradnji s arheolozima navedenog odsjeka i s arheolozima Franjevačkog muzeja Tomislavgrad uspješno proveli u listopadu 2020. godine, poslužila su kao osnovna polazna točka za trenutna istraživanja čiji će rezultati u konačnici našim arheolozima i studentima uvelike olakšati trenutna istraživanja i iskapanja. Nadamo se da će realizacija ovog projekta u konačnici, uz proširenje turističke ponude općine Tomislavgrad, pridonijeti podizanju svijesti o važnosti kulturnog i povijesnog nasljeđa kojeg su za sobom ostavili stari Delmati, ali da će i doprinijeti zakonskoj zaštiti Liba, čime bi se spriječile daljnje pljačke i devastacije arheološkog lokaliteta", priopćili su iz udruge "Kongora".

Lokalitet istraživanja vezan je za pleme Delmata (Dalmata) koje je prisutno na Duvanjskom polju već od kasnog brončanog doba, a prostor njihovog djelovanja osiguravao je delmatski obrambeni sustav utvrda (gradina) gdje je svoje mjesto imala glavna utvrda i politički centar Delmata na planini Lib.

Utvrdu na Libu razorili su Rimljani 155. g. pr. Kr., a brojni vršci željeznih strelica i oružja pohranjeni su u arheološkim zbirkama franjevačkih samostana u Tomislavgradu, Livnu i Humcu, te su potvrda krvavih borbi koje su se vodile za Lib i njegove padine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Završena likovna kolonija 'Zemlja kralja Tomislava'

Tomislavgrad: Okupljanje pripadnika oklopnih postrojbi HVO-a

Federalni ministar za pitanja branitelja posjetio Hercegbosansku županiju

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel