Svijet     | 07.10.2021. 15:14 |

Sjeverozapad Sirije pod kontrolom pobunjenika suočen s naglim širenjem Covida

FENA Internet

RAKA, 7. oktobra (FENA) - Sjeverozapadna Sirija pod kontrolom pobunjenika suočava se sa skokom zaraze koronavirusom bez presedana, a agencije za pomoć pozivaju međunarodnu zajednicu da pomogne u pružanju humanitarne i medicinske pomoći, povećanja kapaciteta bolnica i osiguranja vakcinacije ljudi.

Talas koji je očito uzrokovan zaraznijom varijantom delta virusa preplavio je bolnice i uzrokovao nestašicu kisika, kažu lokalni zvaničnici. Lokalne vlasti pod kontrolom pobunjenika od utorka su uvele policijski sat dok su škole i univerziteti zatvoreni, a studenti prisustvuju nastavi na daljinu.

U ovoj regiji živi četiri miliona ljudi, od kojih su mnogi interno raseljeni zbog 10-godišnjeg sukoba u Siriji, javlja AP.

Doktorka Khaula Sawah, predsjednica Međunarodne unije organizacija medicinske njege i pomoći (UOSSM), kaže da je međunarodna pomoć hitno potrebna "kako bi se spriječila humanitarna katastrofa. Milioni života su u pitanju."

Stopa pozitivnih testova, koji predstavlja pokazatelj nivoa širenja virusa, iznosi oko 55 posto, prema UOSSM-u i kršćanskoj humanitarnoj organizaciji World Vision.

Samo 1,3 posto osoba je vakcinisano, navodi World Vision.

Lokalne medicinske vlasti kažu da je broj registrovanih slučajeva koronavirusa u regiji dostigao gotovo 77.000, dok je 1.357 osoba umrlo od koronavirusa.

- Ljudi umiru na sjeverozapadu Sirije jer nemaju pristup bolnicama - rekao je Johan Mooij, direktor Wolrd Visiona u saopćenju objavljenom u četvrtak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu