Bosna i Hercegovina     | 10.10.2021. 08:47 |

Kombinirani model organizacije nastave na Univerzitetu u Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 10. oktobra (FENA) - Nastava u predstojećoj akademskoj godini na Univerzitetu u Bihaću koja počinje u ponedjeljak, 11. oktobra, bit će organizirana po kombiniranom modelu - potvrdio je rektor tog univerziteta Fadil Islamović.

- Zaposlenici i vanjski saradnici Univerziteta s područja Unsko-sanskog kantona nastavu će organizirati u učionicama, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera. U slučajevima gdje je broj kandidata-studenata veći od prihvatljivog za učionice po trenutnim epidemiološkim mjerama, nastava će biti organizirana online, posredstvom elektronskih platformi - kazao je Feni rektor Islamović.

Dodao je i kako će saradnici bihaćkog univerziteta iz drugih gradova Bosne i Hercegovine i inostranstva nastavu izvoditi isključivo online.

Na drugom upisnom roku, inače, prijavilo se 88 kandidata, tako da će Univerzitet u Bihaću u ovoj akdemskoj godini na prvom ciklusu studija imati više od 450 studenata.

- Moramo biti zadovoljni interesom, jer je on na nivou onih iz prethodne tri - četiri godine. Od 11 studijskih odsjeka za koje resorno ministarstvo nije dalo saglasnost, njih sedam je ispunilo upisnu kvotu iznad 70 posto, a na pet je kvota stopostotno ispunjena. Moramo biti svjesni da je broj upisanih kandidata na svim univerzitetima u BiH deficitaran, tako da je i kod nas na otprilike toj brojci između 50 i 60 posto - kaže rektor Univerziteta u Bihaću.

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Unsko-sanskom kantonu zasad se odvija prilično nesmetano u učionicama, a zdravstveno-epidemiološka situacija kontrolira se na način da odjeljenja sa dva ili više učenika pozitivnih na koronavirus idu u dvosedmičnu izolaciju, odnosno praćenje nastave posredstvom elektronskih platformi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu