Svijet     | 10.10.2021. 10:29 |

Tsai: Tajvan neće pokleknuti pritiscim Kine

FENA Internet

TAIPEI, 10. oktobra (FENA) - Tajvan neće pokleknuti pred pritiscima i niko nas ne može natjerati da prihvatmo put koji je Kina zacrtala, rekla je predsjednica Tsai Ing-wen u nedjelju tokom proslave Nacionalnog dana.

Tokom govora ispred Predsjedničkog ureda u glavnom gradu Taipeiju, Tsai je upozorila da se Tajvan suočava s ‘najsloženijom situacijom’ u posljednje 72 godine, od završetka kineskog građanskog rata.

Njeno obraćanje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je Kina u svoju obrambenu zonu ubacila rekordan broj ratnih aviona tokom eskalacije vojne napetosti.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u subotu da će mirnim putem nastaviti ono što je Peking nazvao ‘ponovno ujedinjenje’ s Tajvanom.

- Oni koji zaborave svoje naslijeđe, izdaju svoju domovinu i nastoje podijeliti državu, u tome neće uspjeti - rekao je Xi.

Također je ponovio pozive da se Taipei ujedini s Pekingom prema modelu ‘jedna zemlja, dva sistema’, sličnom onom koji se koristi u Hong Kongu.

Kao odgovor, Tsai je u nedjelju rekla da ne bi trebalo biti apsolutno nikakvih iluzija da će tajvanski narod popustiti pod pritiskom, javlja CNN.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron i von der Leyen pozvali Kinu da iskoristi uticaj na Rusiju i okonča rat u Ukrajini

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom

Kineski predsjednik Xi Jinping u posjetu Srbiji 7. i 8. svibnja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel