Svijet     | 10.10.2021. 19:57 |

U Iraku izbori protekli bez terorističkih napada i prijetnji

FENA Internet

BAGDAD, 10. oktobra (FENA) - Zatvaranjem birališta u Iraku u nedjelju su završeni prijevremeni parlamentarni izbori koji su organizirani uz stroge mjere sigurnosti. 

Vrhovna izborna komisija Iraka saopćila je da su birališta širom te zemlje zatvorena u 18 sati po lokalnom vremenu i da je izborni proces protekao bez terorističkih napada, javlja Anadolija. 

U saopćenju se navodi da će preliminarni rezultati biti poznati u naredna 24 sata.

Tokom izbornog dana najveći incident je zabilježen u provinciji Diyali u kojoj su u oružanom napadu na biralištu ranjena dvojica vojnika.

Lokalni izvori javljaju da je na biralištima u Bagdadu i Kirkuku došlo do kvara nekoliko elektronskim mašina i čitača za otiske prsta te da veći broj birača nije mogao glasati.

Irak je povodom današnjih izbora do ponedjeljka zatvorio sve kopnene i pomorske granice te zabranio komercijalne letove svim kompanijama.

U izbornoj utrci za novi saziv parlamenta, koji broji ukupno 329 zastupničkih mjesta, bori se 3.249 kandidata koji predstavljaju 21 koaliciju i 109 političkih stranaka.

To su peti izbori u Iraku od 2003. godine i američke invazije kojom je srušen režim bivšeg iranskog predsjednika Saddama Husseina.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu