Stranačke aktivnosti     | 12.10.2021. 10:40 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić predlaže sistemsko podsticanje kupovine ekološki prihvatljivih vozila

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, podnijela je dvije inicijative koje imaju za cilj potaći kupovinu električnih i hibridnih vozila.

„Prema direktivama EU, kompletna autoindustrija mora svoje poslovanje uskladiti sa ciljevima EU, što znači da do 2050. godine proizvodnja automobila, njihova eksploatacija i proces recikliranja mora biti karbonski neutralna, odnosno s nula posto zagađenja. U tom kontekstu, sve države EU ali i regije su pokrenule različite mjere kako bi stimulisale i promovisale korištenje ekološki prihvatljivih vozila. U našoj regiji jedino Bosna i Hercegovina i Kosovo nemaju nikakve mjere stimulacije eko vozila.

Pored toga što u Bosni i Hercegovini nemamo baš nikakve stimulacije za ekološki prihvatljiva vozila, imamo jako puno otežavajućih faktora koji destimulišu razvoj poslovnog ambijenta koji bi doprinio promociji eko vozila i njihove infrastrukture“, rekla je Klarić.

Klarić s tim u vezi predlaže uvođenje olakšica za korištenje autocesta ekološki prihvatljivih vozila, ali i da Vlada subvencionira njihovu kupovinu.

„Sve sam pripremila sa  Udruženjem za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH koji su također poslali inicijativu i prijedlog Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionirane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor s unutrašnjim sagorijevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon) na adresu Vlade FBiH.“

Klarić očekuje brzu intervenciju Vlade FBiH jer su dobili sve nacrte i nemaju razlog odugovlačiti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu