Bosna i Hercegovina     | 12.10.2021. 15:07 |

U četvrtak nastavak sjednice Doma naroda PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, čiji prvi dio je održan 30. septembra, zakazan je za četvrtak u Sarajevu.

Prema oficijelnoj najavi, za učesnike je neophodno poštivanje epidemioloških mjera, a javnost će zasjedanje moći pratiti putem YouTube kanala Doma.

Prvi dio ove sjednice, 13. redovne u aktuelnom mandatu Doma, prekinut je zadnjeg dana septembra nakon što se predsjedavajući Tomislav Martinović, zbog upitnosti kvoruma, konsultirao usmeno s predsjedavajućima delegatskih klubova.

Prije prekida, zahvaljujući većinskoj podršci delegata, Federacija BiH je dobila izmijenjeni zakon o penzijskom i invalidskom osigiranju, bitan za demobilisane borce, budući da vrijednost boda za obračun posebnog staža povećava sa 0,5 na jedan te ukida ograničenje za korištenje posebnog staža pri odlasku u penziju sa 62 na 58 godina života.

Borci smatraju da je time ispravljena dotadašnja nepravda prema njima, a akt koji to reguliše su Domu naroda predložili delegati Hajrudin Skopljak i Ivo Tadić. U istom tekstu je ranije odobren i u Predstavničkom domu, gdje je predlagač bio zastupnik Zijat Mušić.

Federalna vlada je na početku septembarskog dijela sjednice tražila da prijedlog ovog zakona bude povučen iz najavljenog dnevnog reda budući da je u međuvremenu i ona  uputila u proceduru zakon te materije, ali delegati su ostali pri prijedlogu kolega parlamentaraca Skopljaka i Tadića i odobrili ga većinom glasova.

Puni naziv izglasanog akta je Zakon o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u FBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu