Svijet     | 13.10.2021. 10:53 |

Alžirski sud osudio brata bivšeg predsjednika Bouteflike na zatvorsku kaznu

FENA Internet

ALŽIR, 13. oktobra (FENA) - Mlađi brat svrgnutog pokojnog alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike osuđen je u utorak na dvije godine zatvora zbog "ometanja pravde", izvijestila je službena novinska agencija APS. 

Predsjednik Bouteflika morao je podnijeti ostavku uslijed masovnih protesta protiv svoje kandidature za peti mandat 2019. godine, a umro je u septembru u 84-oj godini.

Njegov odlazak slijedio je niz kaznenih progona protiv starijih članova njegovog najužeg kruga, od kojih je najistaknutiji bio njegov brat Said za kojeg se smatralo da upravlja državom iza prijestolja nakon što je dugogodišnji vladar doživio moždani udar 2013. godine.

Tužiteljstvo je za Saida, kojega su drugi bivši dužnosnici teretili za "zloupotrebu položaja", "poticanje na krivotvorenje službenih dokumenata", "ometanje pravosuđa" i "nepoštivanje suda", tražilo sedam godina zatvora.

Said Bouteflika (63) uhapšen je u maju 2019. godine i osuđen na 15 godina zbog "zavjere protiv države i vojske" tokom posljednjih dana vladavine svog brata.

Međutim 2. januara, vojni žalbeni sud ga je oslobodio te optužbe, ali je predat građanskom sudu kako bi se suočio s optužbom za korupciju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu