Regija     | 14.10.2021. 12:05 |

Vučić: Osnažiti suradnju u procesuiranju ratnih zločina

FENA Agencije

BEOGRAD, 14. listopada (FENA) - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u četvrtak sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnom sekretaricom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkom javnom tužiteljicom Zagorkom Dolovac i tužiteljicom za ratne zločine Snežanom Stanojković o unaprjeđenju postojeće suradnje s nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršitelja.

Kako se navodi u priopćenju, ta suradnja u skladu je s odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovoru o pravnoj pomoći u kaznenim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u kaznenim stvarima, baziranom na konvenciji Vijeća Europe o toj vrsti međunarodno-pravne suradnje iz 1959. godine.

U skladu s navedenim, republička javna tužiteljica i tužiteljica za ratne zločine su obavijestili sudionike sastanka da je Tužiteljstvo za ratne zločine 13. listopada ove godine podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, te da je, imajući u vidu do sada ostvarenu suradnju s nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ona unaprjedi, tužiteljstvo za ratne zločine podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se daljnje postupanje po optužnici ustupi specijaliziranim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne suradnje generalnih javnih tužiteljstava u okviru koje će i specijalizirani dijelovi tužiteljskog sustava ostvariti uspješnu suradnju.

U tom smislu će se u petak, 15. listopada u Beogradu održati sastanak republičke javne tužiteljice i tužiteljice za ratne zločine s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o poduzimanju koraka radi organiziranja regionalne tužiteljske konferencije u skorijem razdoblju, priopćila je Vučićeva Služba za suradnju s medijima.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nadbiskup Vukšić: Crkva u BiH bori se s iseljavanjem, katolička zajednica upola manja

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu