Kultura     | 14.10.2021. 14:18 |

Nikola Hajdušković, reditelj prve predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.oktobra  (FENA) -Zvanični početak rada Narodnog pozorišta Sarajevo, koje ove godine obilježava stogodišnjicu rada, veže se za reditelja  Nikolu Hajduškovića i datum 21. oktobra 1921. godine kada je  premijerno izvedena predstava “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića.

U predstavi su igrali: Dušan Radenković, Micika Hrvojić, Zora Crnogorčević, Ilija Vučićević, Leposava Nišlić, Andra Čurčić, Danica Novaković, Fran Novaković, Svetozar Milutinović, Dušan Kremenović i Zora Čurčić.

Nikola Hajdušković, reditelj prve predstave u Narodnom pozorištu rođen je 1876. godine u Beogradu. Bio je glumac i reditelj. Kao glumac, 1895. pridružio se Narodnom pozorištu u Beogradu. Nakon toga je kratko boravio u Nišu, a po povratku u Beograd formirao je privatnu trupu “Vračarsko pozorište”, a 1920. godine je započeo svoj stalni angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo u koje dolazi kao glumac i iskusni reditelj.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog reditelja Kokana Mladenovića, koja je postavljena u savremeni kontekst.

Premijera je zakazana za četvrtak, 21. oktobra  na dan kada Narodno pozorište Sarajevo slavi stotu godišnjicu. Prva i druga repriza na repertoaru su u petak i subotu, 22. i 23. oktobra.

 Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić,Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Premijera 'Seljačke opere' Andraša Urbana sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Muzička komedija 'Seljačka opera' premijerno na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila

'Seljačka opera' u režiji Andrása Urbána uskoro na sceni Narodnog pozorišta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu