Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 15:00 |

Sadović primio u oproštajni posjet apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Pezzuta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Vršitelj dužnosti tajnika Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Sadović primio je danas uime MVPBiH u oproštajni posjet apostolskog nuncija u BiH nadbiskupa Luigija Pezzuta, koji je i doajen diplomatskog zbora u našoj zemlji.

Na sastanku je razgovarano o situaciji u BiH, bilateralnim odnosima BiH i Svete Stolice, europskoj perspektivi regije zapadnog Balkana kao i drugim aktualnim pitanjima.

Tom prigodom istaknuto je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Vatikana izuzetno dobri i prijateljski, uz visoku razinu razumijevanja i uvažavanja. Naglašen je značaj potpore koji Sveta Stolica pruža multietničnosti, suživotu i ravnopravnosti svih naroda u BiH kao i procesu europskih integracija. Razmijenjena su mišljenja o daljnjoj provedbi Temeljnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice te formiranju i radu Mješovitog povjerenstva za provedbu tog ugovora. Na sastanku je bilo riječi i o koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se osigurala trajna stabilnost i sigurnost i tako spriječio odlazak mladih iz BiH.

Vd tajnika Sadović je zahvalio nadbiskupu Pezzutu na doprinosu jačanja međudržavnih veza i prijateljstva Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koje svjedoči njegovoj posvećenosti i predanosti misiji, te mu poželio dobro zdravlje i sreću u budućnosti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador BiH u Kanadi Aleksandar Bogdanić predao akreditivna pisma generalnoj guvernerki Kanade

U procesu evakuacije državljana BiH iz Gaze vrijedno učestvuje cijeli tim ljudi već mjesecima

Kozarić razgovarao s austrijskim ministrom Alexanderom Schallenbergom

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti