Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 18:03 |

Goražde - FUP-u predat na korištenje prostor u zgradi MUP-a BPK

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 14. oktobra (FENA) - Federalnoj  upravi policije je danas zvanično predat na korištenje prostor u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona, koji će se u buduće koristiti za provođenje istražnih radnji na dokumentovanju krivičnih djela iz nadležnosti ove Uprave policije.

Na temelju svoje nadležnosti Federalna uprava policije inače djeluje na području navedenog Kantona u segmentu borbe protiv najozbiljnijih vidova kriminala, tako da će od velikog značaja za efikasniji i bolji rad imati danas ustupljeni službeni prostor u spomenutoj zgradi, a koji će biti na raspolaganju ovoj Upravi policije do daljnjeg.

Zamjenik direktora Federalne uprave policije, Ensad Korman se prilikom primopredaje navedenog postora zahvalio premijerki BPK-a Aidi Obući, kao i ministru unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Arminu Mandži koji su ukazali povjerenje ovoj Upravi policije, ističući da je siguran da će to povjerenje i opravdati, tako što će u narednom periodu u svom punom kapacitetu doprinijeti da se svi oni koji narušavaju sigurnost ovog Kantona nađu u rukama pravde.

„Naš osnovni cilj je da se građani na cijelom prostoru Federacije BiH, osjećaju sigurno i da prepoznaju ovu Upravu policije kao nekoga ko je spreman da se bori u svom punom kapacitetu protiv različitih sigurnosnih prijetnji“,  istakao je Korman.

Federalna uprava policije je prepoznala potrebu za fizičkim prisustvom svojih istražitelja na području Bosansko-podrinjskog kantona, posebno iz razloga što je ovaj Kanton po svojoj geografskoj strukturi smješten blizu entitetskih granica, što u velikoj mjeri pogoduje za različite kriminalne aktivnosti pojedinaca i organizovanih kriminalnih grupa s područja oba entiteta, te da je od značaja da se sigurnosne mjere podignu na veći nivo, jer je primarni cilj ove policijske agencije sigurnost svih građana. Na ovaj način će se intenzivirati aktivnosti u borbi protiv kriminala na pomenutom području, a posebno će se usmjeriti na što efikasniji i sveobuhvatniji pristup problematici dokumentovanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina, na temelju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Navedenom Strategijom su predviđeni mehanizmi koji će unaprijediti procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima u BiH kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na nivou BiH i entiteta, Brčko distrikta BiH i Kantona, te će se na taj način prevashodno i obezbijediti efikasnije procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta. Činjenica je da su brojna odgovorna lica još uvjek slobodna i nekažnjena za počinjenje ratnih zločina, a što potkrijepljuje činjenica da postoji veliki broj neriješenih predmeta, naročito kada je u pitanju ova regija.

Shodno navedenom Federalna uprava policije će svakako dio svojih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa usmjeriti na borbu protiv kriminala na ovom području s akcentom na predmete ranih zločina.

Pored navedenog, jedan od prioriteta ove Uprave policije je jačanje saradnje s Ministarstvom unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona koja je i dosada bila na zavidnom nivou, te s tim u vezi planirane su zajedničke aktivnosti u borbi protiv kriminala, u smislu eventualnog formiranja mještovitih timova u cilju provođenja zajedničkih koordiniranih istraga i operativno taktičkih mjera i radnji, te druge aktivnosti za koje se ukaže potreba.

„Sigurno okruženje je najvažnije za građane i društvo u cjelini jer bez sigurnosti se ne može adekvatno ići niti prema ekonomskom niti prema privrednom razvoju jednog Kantona. Prema zvaničnim podacima Goražde kao glavni grad ovog Kantona, ima međunarodni certifikat da je povoljno poslovno okruženje što potvrđuje aktivno djelovanje više renomiranih preduzeća čime i  predstavlja jednu od najrazvijenijih općina u Federaciji BiH. Bosansko-podrinjski kanton je inače mirno i sigurno područje, ali ni ono nije amnestirano od različitih vidova kriminala koji je infiltriran u sve segmente ovog društva, te je namjera Federalne uprave policije da intenzivira aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi ovaj Kanton i dalje bio siguran grad budućnosti i mogućnosti mladih ljudi sa Drine“, poručuju iz Federalne uprave policije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak posjetio Specijalnu policijsku jedinicu Federalne uprave policije

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu