Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 19:41 |

Čampara poziva ministra Podžića da utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara traži od ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je izjavio da se među pripadnicima Oružanih snaga BiH sprovodila anketa o spremnosti priključivanja bh. vojnika iz reda srpskog naroda neustavnoj i pravojnoj formaciji bh. entiteta Republika Srpska. On je naveo da se navodno 80 posto pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda izjasnilo da su spremni napustiti Oružane snage BiH i priključiti se paravojnoj formaciji koju osniva SNSD.

Na tvrdnje Milorada Dodika reagovao je Čampara koji je pozvao ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da utvrdi ko je i po čijem odobrenju anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, a Tužilaštvo BiH da sprovede istragu zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela.

- Tražim od Podžića da pod hitno utvrdi da li su tačne tvrdnje Milorada Dodika o anketiranju pripadnika Oružanih snaga BiH. Odnosno, da li je SNSD kao politička stranka anketirao pripadnike Oružanih snaga BiH, ko je odobrio anketiranje pripadnika OS BiH, ko je tačno bio izvršitelj i ko će snositi odgovornost za sprovođenje ankete čiji je krajnji cilj ispitivanje spremnosti pripadnika OS BiH da uruše odbrambeni sistem BiH - saopćio je Čampara. 

Navodi da je Zakonom o službi u OS BiH jasno precizirano da vojno lice na službi u Oružanim snagama neće preduzimati, usmjeravati niti predlagati aktivnosti za koje se zna, odnosno vjeruje da predstavljaju kršenje postojećih zakona, politika i propisa.

- Isto tako u Zakonu o odbrani BiH navodi se da se OS BiH ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozivam da se aktivno uključi u ovaj slučaj. Krivični zakon BiH definisao je podrivanje vojne i odbrambene moći i protivzakonito formiranje vojnih snaga kao krivična djela za koja je predviđena kazna zatvora - istakao je u saopćenju ministar Čampara. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak i Čengić obišli lokacije u općini Stari Grad pogodne za smještajne kapacitete FUP-a

Ministar Isak podržao rad Saveza ratnih vojnih invalida u FBiH

Ministar Isak na obilježavanju Dana Armije Republike BiH u Bihaću

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel