Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 14:53 |

Zuko: U partnerstvu sa institucijama vlasti do veće inkluzije slijepih osoba

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Slijepe i slabovide osobe na Međunarodni dan slijepih i slabovidih osoba ukazuju na potrebu da budu partneri institucijama vlasti na putu do veće uključenosti tih osoba u sve društvene tokove. Mora se, kako ističu, promijeniti pristup i raditi zajedno s institucijama vlasti.

Sa današnjeg skupa u Sarajevu poslali su jasnu poruku da žele imati adekvatna pomagala i biti poštovani, ne samo od građana, nego i institucija vlasti. Da ih prihvate u školama, na radnom mjestu, u pozorištu i na sportskim terenima, da imaju mogućnost živjeti od svog rada, imati obitelj.

Kako je naglasio direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko u izjavi novinarima, lako će se do svega toga doći "ako imamo jasan cilj, jasnu strategiju". Svjesni su da se problemi te populacije ne mogu riješiti brzo, ali i poručuje "neka nam dozvole da mi određujemo prioritete".

- Da nas institucije vlasti doživljavaju kao partnera, a ne nekoga kome će propisati način života. Mi najbolje znamo šta nama treba, tačno znamo i ko je to dužan uraditi. Mi znamo kako za to mogu naći novac. Nikad nećemo tražiti ono što naše društvo, na ovom nivou razvoja, ne može osigurati - naglasio je.

Smatra da su u ovdašnjem sistemu niži nivoi vlasti ključni za rješavanje problema slijepih i slabovidih osoba. Sve što je bitno za te i uopće osobe s invaliditetom treba, kaže, riješiti na nivou grada, općine ili kantona. Sa viših nivoa, kaže, imaju globalnu podršku. Za stanje u Kantonu Sarajevo kaže da je mnogo bolje nego je to u ostalim kantonima, ali generalno loše. Mnogo toga, kaže, još treba da se riješi da bi bili ravnopravni članovi društva.

Po statistici, na području KS evidentirano je oko 400 slijepih i slabovidih osoba. Zapošljavanje im je veliki problem jer i ako su radno angažirani malo ih je na otvorenom tržištu rada.

Novinar BH Radija 1 Željko Bajić slijepa je osoba, od rođenja. Za razliku od perioda školovanja i njegovih početaka u toj profesiji, kojom se bavi 35 godina, sad je mnogo lakše raditi. Tehnologija, prilagođena njegovim mogućnostima, olakšava mu i omogućava da radi, priprema i snima emisije te obrađuje materijale.

U razgovoru za Fenu ističe da je završio redovnu školu, a jedino pismo kojim se ozbiljno služi je Brajevo pismo. Ponosan je što dobro poznaje to pismo "toliko dobro da ga koristi i u programu na radiju, a da to slušaoci ne primijete". Šteta je što ih, kaže, možda tehnologija malo i odvaja od Brajevog pisma jer je to skupa varijanta.

Apelirao je na više senzibilnosti i otvorenosti društva za probleme slijepih i slabovidih osoba, ne samo na današnji dan. Živimo sa svojim problemima svaki dan u godini i bilo bi dobro da nosioci vlasti učine više za tu populaciju da barem, kako je kazao, budu u nivou drugih država.

- Da se ne stidimo kad odemo negdje i vidimo šta sve oni imaju, a mi nemamo počev od pomagala, personalne asistencije do zapošljavanja i drugih stvari, i ne samo na Međunarodni dan bijelog štapa - naglasio je.

Ministrica pravde i uprave u KS Darja Softić -Kadenić u izjavi za novinare ističe opredjeljenje Vlade da izvrši svoje obaveze, učini sve što je u njihovoj moći, da bi se poboljšao status slijepih i slabovidih ali i svih osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan bijelog štapa (Međunarodni dan slijepih) - 15. oktobar obilježava se s ciljem podizanja svijesti stanovništva o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima, a današnji skup u Sarajevu održan tim povodom zvanično je nazvan “Djelovanjem u partnerstvu s institucijama vlasti do veće inkluzije slijepih osoba”.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Erdogan se pridružuje propalestinskom skupu uoči obilježavanja stogodišnjice sekularne Turske

Brkić sudjelovao na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim izazovima NATO-a

'Srce za djecu' - U Sarajevu regionalna konvencija mladih izliječenih od raka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu