Svijet     | 18.10.2021. 14:39 |

Azerbejdžan optužuje Armeniju za 'etničko čišćenje' i minska polja

FENA Internet

DEN HAAG, 18. oktobra (FENA) - Zamjenik azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova optužio je u ponedjeljak Armeniju za “etničko čišćenje” i nastavak miniranja terena u Nagorno-Karabahu, čak i pored toga što je primirjem okončan šestosedmični rat u spornoj regiji u prošloj godini, u drugoj tužbi vezanoj za sukob pred najvšim sudom Ujedinjenih nacija.

Sud je u prošloj sedmici održao ročište po tužbi koju je podnijela Armenija protiv Azerbejdžana, također povezanu s prošlogodišnjim ratom u kome je poginulo više od 6.600 ljudi.

- Kampanja etničkog čišćenja i podsticanje na nasilje protiv Azerbejdžanaca je u toku – poručio je Elnur Mammadov Međunarodnom sudu pravde.

Azerbejdžan traži od Svjetskog suda da naredi Armeniji da prestane postavljati minska polja, da Azerbejdžanu dostavi mape minskih polja kako bi pomogla u naporima njihovog čišćenja te da poduzme mjere na prekidu podsticanja armenskih grupa na rasnu mržnju i nasilje prema Azerbejdžancima.

Mammadov je kazao da su mine koje su postavile armenske snage tokom i nakon rata ubile ili ranile najmanje 106 Azerbejdžanaca, među kojima 65 civila, otkako je sukob okončan mirovnim sporazumom uz rusko posredovanje.

- Nema validnog vojnog ili bilo kog drugog razloga za Armeniju da nastavi napadati Azerbejdžance na taj način – poručio je on sudu.

Azerbejdžan je pokrenuo tužbu navodima da armenske akcije krše međunarodnu konvenciju o suzbijanju rasne diskriminacije. U posebnoj armenskoj tužbi također se navodi da azerbejdžanski tretman manjinskih Armena predstavlja kršenje iste konvencije.

Potrajat će godine da se obe tužbe zaključe pred sudom sa sjedištem u Den Hagu. Ročišta u posljednjim danima bave se zahtjevima obje zemlje za takozvanim provizornim mjerama koje sud može nametnuti u cilju sprečavanja činova koji bi mogli uticati na ročišta. Suci će najvjerovatnije donijeti odluke po tim zahtjevima u narednim sedmicama.

Oba postupka proističu iz dugotrajnog teritorijalnog spora koji je "proključao# tokom prošlogodišnjeg rata oko regije Nagorno-Karabah koja je unutar Azerbejdžana, ali je bila pod kontrolom etničkih armenskih snaga podržanih od Armenije od kraja separatističkog rata 1994. godine, podsjeća AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija mogli bi potpisati mirovni sporazum do novembra

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu